Monitorul de Suceava Reformă

FMI a obţinut schimbarea modului de calcul a pensiilor

 

Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.

Surse prezente la negocieri au declarat pentru MEDIAFAX că modificarea va fi introdusă în următorii ani, iar decuplarea majorării pensiilor de evoluţia salariilor nu va avea efecte imediate, urmărindu-se în principal stabilizarea sistemului pe termen lung.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că FMI nu a cerut reducerea nivelului actual al pensiilor, dar a convenit cu autorităţile române reforma sistemului de pensii, pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung.

"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscală enormă. Va fi o presiune mare pentru că din ce în ce mai multe persoane ies la pensie, iar tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii. Asta nu înseamnă că pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii", a spus oficialul FMI.

El a spus că în acord s-a convenit asupra unor măsuri care să protejeze pensionarii şi salariaţii cu cele mai mici venituri.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis că pensiile vor fi majorate în acest an cu 5%, respectiv 3% în aprilie şi 2% în octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

Potrivit ministrului muncii, Marian Sârbu, majorarea punctului de pensie cu 5% prevăzută pentru acest an urcă valoarea acestuia la 43,2% din salariul mediu brut, faţă de 45% cât prevede Programul de guvernare.

Sistemul actual presupune calculul punctului de pensie la începutul fiecărui an în funcţie de salariul mediu brut prognozat pentru anul în curs anunţat de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Potrivit ultimei prognoze publicate de CNP, salariul mediu brut va creşte în acest an cu 5,8% la 1.693 lei.

Surse participante la negocieri au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că FMI a convenit cu Guvernul "aproape îngheţarea" fondului public de salarii, autorităţile române având posibilitatea unor indexări punctuale, cu ajustări în compensare, pentru a nu depăşi limitele generale stabilite.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 26 Martie 2009.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.