Monitorul de Suceava Activități

Elevii cu nevoi speciale de la Centrul Școlar Gura Humorului, consiliați în vederea obținerii unui loc de muncă după absolvire

Daniela MICUŢARIU

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului s-a desfășurat recent un eveniment complex dedicat copiilor cu nevoi speciale, intitulat „Suport pentru viitor!”. Acțiunile derulate pe parcursului zilei de 16 martie 2023 au urmărit creșterea gradului de incluziune socială al elevilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), creșterea frecvenței elevilor la școală, reducerea abandonului şcolar și mărirea șanselor de integrare socio- profesională a viitorilor absolvenți.

Ziua de joi a debutat cu Slujba de Sf. Maslu, la capela școlii, oficiată de profesorii preoți Bogdan Cojoleancă și Nicolae Moroșan. Apoi, în sala amfiteatru a Centrului Școlar s-a desfășurat activitatea „Gala Oamenilor de Succes”, activitate la care au participat toți elevii școlii.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava au participat profesorul Grigore Bocanci, inspector școlar general, și profesorul Ciprian Ionuț Manolache, inspector pentru învățământ special. De asemenea, au fost prezenți la eveniment avocatul Viorel Ignat, din cadrul Baroului Suceava, Mihaela Pintilie, directorul Centrului de Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului, Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte - Consiliul Național al IMM-urilor din județul Suceava, Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina, precum și reprezentanți de la Garda de Mediu Suceava, reprezentanți de la AJOFM Suceava și Gura Humorului, dar și angajatori din zona Gura Humorului.

Am aflat de la organizatori că „oaspeții școlii au fost invitați să împărtășească elevilor din experiența lor de viață, profesională și antreprenorială, elevii fiind încurajați să continue școala, să-și urmeze visele, să aibă încredere în ei și în forțele proprii, să aibă un comportament corect și demn în societate”.

După festivitatea de deschidere, elevii au participat la activități precum: „Bursa locurilor de muncă”, având ca obiectiv facilitarea inserției în câmpul muncii a elevilor școlii, dar și a șomerilor din zona Gura Humorului; „Fii avocat în școala ta!”, din cadrul proiectului „Antidot pentru bullying - Fii prieten, nu un agresor!”, ce a vizat promovarea valorilor democratice ale societății și sprijinirea elevilor din categorii dezavantajate, pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor; „Împreună salvăm natura!”, în cadrul căreia s-a avut în vedere identificarea și evidențierea metodelor de reciclare a deșeurilor menajere.

Directorii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, profesorii Petru Marian Călinescu și Cezar Vasile Strugariu, au transmis că „scopul principal al activităților a fost acela ca elevii să învețe care sunt pașii concreți în vederea găsirii unui loc de muncă, să conștientizeze avantajele absolvirii școlii și obținerii unei calificări profesionale, să cunoască oameni de succes și să le fie insuflat spiritul antreprenorial”. Activitățile desfășurate în cadrul evenimentului „Suport pentru viitor!” au fost coordonate de profesorii Elena Flutur, Elena Buliga Cîrstean, Carmen Gafițescu, Mariana Strugariu, Narcisa Cătălina Poclitaru, Militina Cleopatra Culidiuc, Daniela Mihăilă, Olga Simona Tofan și Paraschiva Rusu, de la CSEI „Sf. Andrei” Gura Humorului.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Martie 2023.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.