Monitorul de Suceava „Mobilități europene”

Elevi ai Colegiului de Artă Suceava au participat la o conferință internațională desfășurată în Franța

Daniela MICUŢARIU

Elevi ai Colegiului de Artă Suceava au participat recent la o conferință internațională desfășurată în Franța. Andrei Purdilă și Maria Mihai, elevi din clasa a IX-a de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonați de prof. dr. Petronela Munteanu, au fost invitați la Conferința Internațională „Mobilități europene” (La Maison de l’Europe), Dunkerque (Franța).

Conferința a reunit profesori, elevi, reprezentanți locali, specialiști în realizarea proiectelor și programelor internaționale din peste 15 țări partenere.

Cei doi elevi suceveni au prezentat o pledoarie în favoarea mobilitățior europene în calitatea lor de beneficiari direcți în cadrul parteneriatului Erasmus+ K2 „JULIET - Women Open to Modern European Nations”, alături de elevii din școlile europene Lycée „Jean Bart” Franța, „Hankoniemen Yläaste ja lukio” Finlanda, Scuola Secondaria di 1 grado „Pavoncelli” Italia, Agrupamento de Escolas Portugalia, „Boris Vian” Franța.

La conferință au asistat și ceilalți elevi suceveni, participanți la mobilitatea găzduită de școala franceză parteneră „Boris Vian”: Abigail Tănase, Alexandru Tabarcea, Călin Irimia, Andreea Bazga, Daria Dringu, Patrisia Filipiuc.

„Elevii români au subliniat importanța acestor experiențe internaționale în parcursul educațional al oricărui elev și au insistat pe faptul că, grație dialogului permanent și interacțiunii cu elevii străini corespondenți, cu familiile gazdă, cu sistemul de învățământ unde are loc mobilitatea, elevii  își dezvoltă competențe și abilități multiple precum abilitățile interculturale, sociale, digitale. De asemenea, contextul multilingvistic permanent facilitează exersarea competențelor de exprimare în limba engleză și franceză, precum și capacitatea de adaptare la situații neprevăzute, dezvoltarea încrederii în sine”, a explicat prof. Petronela Munteanu.

 

Cooperare între școli europene

În cadrul conferinței internaționale desfășurate în Franța, prof. Petronela Munteanu a vorbit despre „Mobilitatea europeană și internațională”, abordând cronologic câteva aspecte concrete din experiențele europene anterioare pe care le-a derulat în ultimii 15 ani: inițial sub egida programului Comenius, apoi proiectele Etwinning, în care s-a implicat încă de la începutul demarării acestei platforme europene, experiența personală a stagiilor și mobilităților în cadrul școlii doctorale, alte proiecte Erasmus + la care a participat, culminând cu proiectul derulat în prezent, Erasmus+  K2 „JULIET - Women Open to Modern European Nations”.

Prin prisma acestor experiențe europene personale, profesoara Petronela Munteanu a confirmat faptul că toate aceste proiecte europene derulate au contribuit la întărirea legăturilor și cooperării dintre Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava cu școlile partenere europene,  dar și cu alte instituții sucevene (Alianța Franceză din Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Palatul Copiilor Suceava), au consolidat colaborarea cu părinții, comunitatea locală, aleșii locali, asociațiile implicate direct sau indirect în proiectele Erasmus+.

În plus, spune cadrul didactic, toți ceilalți profesori implicați în activitățile de cooperare europeană au avut șansa de a-și însuși abilități inovatoare în ceea ce privește pedagogia, proiectarea programelor de studii, împărtășirea expertizei profesionale, schimbul de bune practici didactice.

În calitate de profesoară de limba franceză, Petronela Munteanu a subliniat faptul că această mobilitate derulată în Franța a deschis seria evenimentelor francofone derulate în cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și a constituit pentru toți participanții o oportunitate inedită de învățare, de cooperare, facilitată și de data aceasta de susținerea și implicarea conducerii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Martie 2023.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.