Monitorul de Suceava Din secretele meseriei

Elevele cercului Redacţie – Presă, de la Palatul Copiilor, au vizitat redacţia ziarului Monitorul de Suceava

Adelina TALPALARIU

Șapte dintre elevele cercului Redacţie/ Presă/ Foto – Cineclub, de la Palatul Copiilor Suceava, au vizitat ieri redacţia ziarului Monitorul de Suceava.

Însoţite de profesorul coordonator, Mihaela Buculei, elevele au ales să petreacă ceva timp în prezenţa colectivului redacţional, pentru a descoperi câteva dintre secretele acestei meserii. 

Acestea au aflat cum se redactează o ştire şi care este drumul ei de la idee până când apare sub ochii cititorilor, fie în ediţia tipărită, fie online, care sunt sursele jurnaliştilor şi alte detalii din activitatea presei locale.

Entuziaste, agere, defel inhibate, fetele au fost interesate de modul în care decurge ziua de muncă a unui gazetar, cum identifică aceştia subiectele de interes şi în ce mod realizează documentarea.

„Cum reuşeşte Monitorul de Suceava să se menţină pe locul întâi în preferinţele cititorilor?”, ”Ce se întâmplă dacă redacţia este afectată de o pană de curent de lungă durată?”, „Ce scriu redactorii în zilele în care nu sunt evenimente?” sau ”Câţi cititori are ziarul?” au fost câteva dintre curiozităţile fetelor referitoare la aspectele vieţii de ziarist.

Chiar dacă încă nu se gândesc la o carieră în presă, acestea s-au arătat încântate de o viitoare colaborare cu Monitorul de Suceava, în cadrul unei rubrici speciale, dedicată tinerilor jurnalişti de la Palatul Copiilor. De altfel, cursanţii cercului de presă deja colaborează de mai mulţi ani cu o televiziune locală.

”O parte dintre fete sunt în primul an de cerc, însă pentru Antonia, de exemplu, este al patrulea an de când frecventează cursurile”, a menţionat prof. Mihaela Buculei.

Aceasta a mai arătat că acest cerc funcţionează de peste zece ani şi oferă copiilor interesaţi oportunitatea de a descoperi lumea prin obiectivul aparatului foto, educând gustul tinerilor pentru frumos.

De asemenea, copiii învaţă să folosească un mijloc de informare, să interpreteze cele citite, să discearnă adevărul de ficţiune, să identifice fake-news-urile. Totodată, cursanţii află cum se redactează o ştire şi ce limbaj trebuie folosit pentru ca aceasta să ajungă la cititori.

Elevele care ne-au vizitat marţi sunt: Gabriela Crăcea (clasa a VIII-a), Antonia Gherghelaş (clasa a VIII-a), Denissa Sasai (clasa a VIII-a), Magda Oanea (clasa a V-a), toate de la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu Suceava; Teodora Balan (clasa a V-a) – Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava; Corina Prisacariu (clasa a III-a) – Școala Gimnazială Filadelfia; Bianca Gafincu (clasa a V-a) - Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava.

Fie că vor alege sau nu o carieră în presă, cert este că tinerele vor fi cititori de presă avizaţi.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Noiembrie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.