Monitorul de Suceava Colegiul Militar Câmpulung Moldovenesc

Eleva Miruna Gabriela Duracu, în faza finală de selecție pentru Academia Militară „West Point” din SUA

Daniela MICUŢARIU

Eleva plutonier major Miruna Gabriela Duracu, de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, se află în faza finală de selecție pentru Academia Militară „West Point” din Statele Unite ale Americii. Pentru această performanță, în semn de recunoaștere, eleva a primit un premiu pe care orice elev de liceu militar și l-ar dori: basorelieful domnitorului Ștefan cel Mare. Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Luca” din satul Costești, județul Vaslui, unde eleva ștefanistă a studiat, în parteneriat cuAsociația Costești, a decis să o răsplătească pe Miruna pentru performanța de a se afla în faza finală de selecție pentru Academia Militară „West Point” din Statele Unite ale Americii. Miruna Gabriela Duracu este una dintre cele două șefe de promoție (2013-2017) ale școlii gimnaziale din satul Costești. Ambele eleve au optat pentru Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” și s-au menținut pe aceeași linie de excepție în ceea ce privește reușitele școlare. Pentru eleva ștefanistă oportunitatea de a se forma ca ofițer la Academia Militară West Point din SUA reprezintă un vis împlinit. Abilitățile de atlet au ajutat-o pe Miruna să treacă prima peste probele sportive riguroase pentru admiterea la academia din SUA, luptându-se pentru sigurul loc repartizat pentru elevii de liceu militar din România.

 

După muncă, și răsplată

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, Georgiana Lupu, ne-a spus că pentru Miruna au fost patru ani plini de privațiuni pe care numai un elev sau un absolvent de liceu militar le poate înțelege. „Au fost patru ani în care Miruna a ales să se numere printre cei mai buni, să își depășească propriile așteptări și să ducă peste hotare numele Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare, instituție de învățământ care i-a pus bazele pregătirii viitoarei cariere de ofițer al Armatei Române. Acum, Miruna începe să culeagă roadele muncii sale. Performanța este răsplătită și emoțiile ei cresc pe zi ce trece. Oferirea basoreliefului lui Ștefan cel Mare a avut loc într-o zi deloc întâmplătoare, mai exact, cu ocazia împlinirii a 546 de ani de la Bătălia de la Vaslui. Acesta a fost înmânat de profesor Diana Dadanogu, director al Școlii Gimnaziale Sfântul Ierarh Luca și membru fondator al asociației. După spusele președintelui Asociației Costești – comuna mea dragă, colonel (r.) Didel Bădărău, lucrarea a fost concepută după opera sculptorului Pavel Mercea și matrița artistului plastic profesor Mugur Vrînceanu”.

 

Emoții. Mulțumiri

Eleva plutonier major Miruna Duracu a declarat: „Încă nu reușesc să trec peste emoțiile pricinuite de primirea basoreliefului domnitorului Ștefan cel Mare. O să îl păstrez ca pe o amintire dragă ce mă leagă atât de școala gimnazială, cât și de liceul militar, instituțiile care au pus bazele a ceea ce sunt astăzi. Le mulțumesc și le sunt profund recunoscătoare membrilor asociației și doamnei director pentru această onoare”. Dintre toți cadeții români admiși în ultimii patru ani la academiile militare din Statele Unite ale Americii, mai mult de jumătate sunt absolvenți ai liceului militar câmpulungean. „An de an, performanța școlară este dusă la cel mai înalt nivel, iar rezultatele obținute de elevii ștefaniști dau consistență actului educațional realizat în Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc”,  a completat Georgiana Lupu.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2021.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.