Monitorul de Suceava Monitorizare mai serioasă

Directorii de grădinițe, îndemnați să verifice personal condițiile de igienă de la firmele care aduc masă caldă pentru copii

Florin PAIU

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava are în această perioadă în desfășurare un amplu control tematic privind condițiile de igienă la servirea mesei în unități de învățământ, de la grădinițele cu program prelungit și până la internatele liceelor.

Controlul este în plină desfășurare, însă una dintre concluziile trase de echipa de control este că în general se respectă condițiile de igienă, totuși cu unele probleme mai mari sau mai mici, în special la unele firme care asigură masa caldă pentru copii în regim de catering.

Având în vedere că echipele de control sanitar-veterinare nu pot face o monitorizare continuă, directorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, are o recomandare foarte importantă pentru directorii unităților de învățământ. „Am recomandat insistent ca directorii de unități de învățământ care au contracte cu firme de catering, mai ales la grădinițe cu program prelungit, să facă ei un autocontrol, să realizeze un chestionar de evaluare, să stabilească prin contract dreptul de a avea acces în locația în care se pregătește masa, să poată vedea cum se prepară hrana, cum este depozitată, să facă o serie de constatări preliminare și apoi dacă este cazul să apeleze la noi. Aceasta ar fi cred cea mai eficientă metodă de prevenție pentru ca pe mesele copiilor să nu ajungă hrană neconformă și să se ajungă la probleme grave de sănătate”, a transmis Sorin Mihai Voloșeniuc.

El a precizat că în cadrul controalelor efectuate până acum a fost descoperit și un caz mai deosebit, în sensul rău, cu o firmă care aducea masă caldă pentru copiii de la o grădiniță cu program prelungit din Suceava. Controlul la sediu, unde se prepara mâncarea, a dus la descoperirea unor condiții de igienă care lăsau de dorit, fiind aplicată o amendă de 10.000 de lei, complementar cu măsura de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor constatate.

Alte probleme identificate în alte locații au fost trecute în categoria mici și remediabile, însă rezultatele finale ale controalelor vor fi comunicate când întreaga acțiune va fi finalizată.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Septembrie 2022.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.