Monitorul de Suceava Politic

Deputatul PNL Dumitru Mihalescul l-a interpelat pe ministrul Sănătății pe tema investițiilor în secțiile de neonatologie din spitalele publice

Luigi BĂRĂGOIU

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul i-a solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, o serie de informații cu privire la investițiile în secțiile de neonatologie din unitățile publice de sănătate. Parlamentarul sucevean a arătat că România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub doi ani, și că o cauză principală a acesteia o reprezintă dotarea precară a secțiilor de neonatologie din aproape toată țara. Dumitru Mihalescul a declarat că „este rușinos ca într-o perioadă de creștere economică în care bugetul dispune de resurse suplimentare, guvernul să aștepte ca organizații non-guvernamentale de tipul <Salvați copiii> să doteze maternitățile cu aparatură de bază. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiții în aparatură nu s-au realizat, nici investiții pentru reabilitarea spațiilor nu s-au finanțat, tocmai în vederea eliminării infecțiilor nosocomiale”. Deputatul a exemplificat cu cazul halucinant al Maternității Giulești, unde aproape toți nou-născuții s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor improprii din spital, și a mai spus că acel caz a ajuns în spațiul public pentru că a fost depistat de mass-media, condiții în care și-a manifestat serioase îngrijorări că asemenea situații s-ar putea repeta și în alte secții de neonatologie din țară.

 

Mihalescul: "Câte maternități sau secții de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în ultimii doi ani?"

Chiar dacă ministrului Pintea nu i se poate reproșa direct calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, deputatul Mihalescul i-a solicitat unele clarificări în legătură cu programul investițional susținut de Ministerul Sănătății. Mai precis, parlamentarul PNL i-a cerut să precizeze câte maternități sau secții de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în ultimii doi ani și care este valoarea totală a investițiilor realizate în anii 2017-2018. În același timp, parlamentarul liberal a dorit să afle câte echipamente specifice (incubatoare, aparate ecograf) au fost achiziționate de Ministerul Sănătății pentru dotarea maternităților și câte echipamente au fost donate de ONG-uri, dar și câte secții au fost reabilitate de la zero astfel încât să se poată elimina infecțiile intraspitalicești. Ultima solicitare a deputatului Dumitru Mihalescul către ministrul Sănătății a vizat precizări cu privire la intervalul de timp la care personalul medical din secțiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverși viruși sau stafilococi.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Decembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.