Monitorul de Suceava

Cutremur de 5,3 grade în Vrancea, sâmbătă seara

 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, în jurul orei 20.25, în zona Vrancea, fiind resimţit la Bucureşti cu magnitudinea de 3-4 grade pe scara Mercalli.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurula avut loc la adâncimea de 120 de kilometri în zona Vrancea, unde intensitatea pe scara Mercalli a fost în jur de 5 grade, iar în Bucureşti a fost resimţit cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli.

Amplitudinea maximă înregistrată pe seismogramă a fost de aproximativ trei minute.

Directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmuranu, a declarat că în perioada următoare nu vor fi replici mai mari decât cutremurul iniţial.

"Lumea să stea liniştită pentru că un cutremur de 5,3 grade nu prezintă pericol, nu înseamnă nimic şi nu vor urma replici mai mari decât cutremurul iniţial", a spus Mărmureanu.

Specialiştii Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului spun că seismul de sâmbătă seară se înscrie "într-o activitate normală" şi că, de regulă, cutremurele vrâncene "nu prea dau replici". În urma cutremurului de sâmbătă nu au fost probleme, nefiind înregistrate pagube materiale.

Ultimul cutremur a avut loc în 2 martie, în zona Focşani, atunci seismul având o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter şi intensitatea II pe scara Mercalii.

 

Resimţit şi în R. Moldova

Cutremurul a fost resimţit şi în Republica Moldova. Conform Unimedia.md, la Chişinău au fost resimţite două mişcări seismice de intensitate redusă, la interval de 5 - 10 secunde.

Institutul de Geofizică a anunţat un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter în nordul Bulgariei, iar locuitorii mai multor oraşe au intrat în panică, relatează site-ul Novinite.com.

Seismul a fost resimţit, timp de circa 30 de secunde, de locuitorii din oraşele Dobrich, Pleven, Belene, Svishtov, Kozlodui, Nikopol, Silistria şi Veliko Tîrnovo. La Varna, cutremurul s-a resimţit uşor, numai la etajele superioare ale clădirilor.

Novinite.com precizează că serviciile de telefonie mobilă au fost întrerupte pentru o perioadă scurtă.

 

Controale la operatorii de telefonie, pentru problemele apărute în reţele după cutremur

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va controla, de luni, operatorii de telefonie, după ce ministrul Internelor a cerut preşedintelui ANCOM identificarea cauzelor care au dus la disfuncţiile din reţelele de telefonie în urma cutremurului de sâmbătă.

Dan Nica s-a întâlnit, duminică dimineaţă, cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu.

Nica i-a cerut preşedintelui ANCOM să dispună un control pentru a fi identificate cauzele care au condus la disfuncţiunile din reţelele de telefonie după cutremurul de sâmbătă seară, în condiţiile în care acesta nu a avut o intensitate deosebită.

Controlul dispus la operatorii de telefonie va începe astăzi.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 27 Aprilie 2009.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.