Monitorul de Suceava Competiție

Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului ,,Ștefan cel Mare” participă la un festival-concurs internațional organizat în Grecia - Kalamata

Daniela MICUŢARIU

Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava participă, în perioada 20-27 septembrie 2022, la 4th Kalamata International Choir Competition and Festival, în Kalamata, Grecia, o competiție la care participă coruri din toată lumea.

Cunoscută pentru performanțele deosebite obținute de-a lungul anilor, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” face parte din topul celor mai bune ansambluri corale de tineret din Suceava. Mai mult, specialiștii susțin că sucevenii sunt printre cei mai buni din regiunea Moldovei.

Corala, dirijată de pr. profesor Lucian Tablan Popescu, este însoțită în Grecia de inspector școlar arte, Loredana Mihaela Ceică, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Printre cele 57 de persoane care fac deplasarea în Grecia se numără elevele talentate - membre ale corului, alături de părintele profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, prof. Valentina Maria Tablan Popescu, pr. profesor Gheorghe-Florin Hostiuc, prof. Adrian-Mihai Frîncu, Dan Ceică și prof. Ioana Camară.

 

Repertoriu

Tinerii coriști suceveni vor să impresioneze juriul internațional de la competiția din Kalamata cu câteva melodii care au fost recent audiate și în cadrul recitalului de joi, 15 septembrie 2022, pe scena Teatrului Municipal ,,Matei Vișniec" Suceava, precum: Adiemus – compozitor Karl Jenkins, un amestec deosebit de melodii africane-tribale și celtice; Once Upon a December – o poveste a iubirii și nostalgiei în aranjamentul lui Audrey Snyder. Apoi, vor face ușor trecerea către dorul pur românesc surprins de „Doină”, aranjament muzical ce-i aparțe părintelui profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, solist: profesor Valentina Maria Tablan Popescu. Rămânând pe plaiuri încărcate de cultură și lirism, coriștii păstrează aceeași notă și se îndreptă către marele poet Mihai Eminescu cu a lui „Floare Albastră”, aranjament de Vasile Spătărelu, solist: Iacob Adriana, studentă a Universității Naționale de Arte ,,George Enescu" din Iași, piesă pe care au inclus-o cu mare dragoste în programul pe care îl vor prezenta la competiția internațională din Grecia. Recitatul sucevenilor din concurs se va încheia cu „sânge vânjos care ne clocotește în vene, cu voioșie și inimă curată de român, interpretând <Sârba-n căruță>, compozitor – Gheorghe Danga”.

 

22 de coruri în competiție

Am aflat de la organizatori că în cadrul concursului vor participa coruri din întreaga lume: Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Croația, Letonia și Norvegia etc. Vor fi în total 22 de coruri în competiție. În perioada desfășurării Concursului-Festival, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava va participa la Concertul Prieteniei, susținut în „Kalamata Music School Maria Callas", la Gala Concert, ca invitați speciali, în incinta ,,Kalamata Dance Megaron – Great Hall“, la Competiția pentru ,,Kalamata Choir Prize 2022” și se vor alătura cu mândrie în a reprezenta România în cadrul Paradei Corurilor.

 

Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava mulțumește sponsorilor, care au ajutat cu produsele necesare drumului: Burger Time, Darex Suceava, Medieval Gurmand, Delicatese Larisa, La căruța cu plăcinte, Souvlaki Yanaki, Klass Shaorma, Container Suceava,Sav-Com Suceava.

 Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Septembrie 2022.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.