Florin PAIU
Societatea Autotehnorom SRL, în nume personal, dar și al consorțiului de firme pe care îl reprezintă, consorțiu care a lucrat la complexul proiect privind modernizarea drumurilor județene incluse în Axialul Suceava - Iași, a transmis, marți, 20 mai, o notificare către Consiliul Județean Suceava, prin care solicită ca în termen de 3 zile autoritatea județeană să restituie suma de 16,4 milioane de lei, care reprezintă scrisorile de garanție încasate anterior.
Solicitarea se bazează pe o decizie definitivă de la începutul acestei săptămâni a Curții de Apel Târgu Mureș, în litigiul dintre Consiliul Județean Suceava și consorțiul Autotehnorom, legat de vechiul contract privind construirea drumului județean inclus în Axialul Suceava – Iași.
În esență, decizia anulează motivele de culpă ale firmelor, imputate de Consiliul Județean Suceava, atunci când primul contract privind modernizarea drumurilor județene a fost sistat.
Anterior, în decembrie 2024, Tribunalul Botoșani a hotărât că sumele de bani garanție au fost executate nelegal și a obligat Consiliul Județean să restituie garanțiile, să deconteze taxa de timbru și să plătească penalități din martie 2022 și până la momentul restituirii efective a garanției.
Dobânda este de 7.000 de lei pe zi, circa 210.000 lei pe lună, iar timpul se scurge din martie 2022 încoace.
În aceste condiții, având în vedere și decizia recentă de la Curtea de Apel Târgu Mureș, Autotehnorom, aflată în insolvență, solicită restituirea imediată a garanțiilor.
• ”Solicit stoparea hemoragiei banului public, intenția mea și a firmei este de a lucra în condiții corecte cu autoritatea județeană”
Managerul Autotehnorom, Ioan Vasile Rîpan, a explicat: ”Am solicitat restituirea imediată a garanțiilor pentru a stopa curgerea dobânzii penalizatoare, însă până acum am fost refuzați, invocându-se acțiunea în curs de la Curtea de Apel Târgu Mureș, acțiune acum încheiată. Instanța a constatat că rezilierea nu s-a produs din culpa Autotehnorom și prin urmare nu există temei legal pentru a nu ne fi restituite garanțiile. Solicit stoparea hemoragiei banului public, intenția mea și a firmei este de a lucra în condiții corecte cu autoritatea județeană, cum de altfel cred că se și întâmplă în acest moment”.
Dacă sumele nu vor fi restituite, se va ajunge probabil din nou la instanța de judecată, însă dobânzile și penalitățile tot vor crește.
• CJ Suceava a obținut o sumă infimă din ce a solicitat
În procesul finalizat la Târgu Mureș, Consiliul Județean Suceava a solicitat despăgubiri imense, de 155.420.360 lei, invocându-se un presupus prejudiciu cauzat de rezilierea neîntemeiată a contractelor de către asociere și nefinalizarea lucrărilor.
Acțiunea CJ Suceava a fost admisă însă doar cu privire la suma de aproximativ 567.000 de lei, costul a două rapoarte de expertize și privind imputarea unei lucrări nefinalizate de la Dolhasca (îndepărtare moloz).
Managerul Autotehnorom a declarat că își asumă și respectă această decizie definitivă a instanțelor, apreciind totodată că a reușit să își demonstreze dreptatea prin majoritatea acțiunilor în instanță pe care le-a avut și pe care încă le mai are cu CJ Suceava.
• Firma suceveană subliniază că are și vrea o colaborare corectă cu noua conducere a CJ Suceava
De precizat că este vorba de litigii privind contracte ale firmei sucevene din perioada vechii conduceri a CJ Suceava.
De altfel, Autotehnorom este firma care a câștigat și a doua licitație privind Axialul Suceava - Iași, drum pe care l-a și finalizat, însă în baza unui contract nou, care oferea costuri suportabile, actualizate la prețul pieței și, cel mai important, adapta proiectul tehnic la situația reală, din teren.
Tot Autotehnorom este și firma care efectuează în acest moment și lucrările la noul drum spre Aeroportul Suceava, în baza unui contract care are ca beneficiar tot Consiliul Județean Suceava.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 20 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.