Dana HUMOREANU
Hotărârea prin care Consiliul Local Suceava cerea transferul a 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole, cu scopul de a-l pune la dispoziția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost revocată, miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare deîndată. Hotărârea de revocare inițiată de liderii grupurilor PNL, PSD, PMP și USR din Consiliul Local a fost adoptată cu 14 voturi „pentru” și o abținere.
Discuțiile pe marginea proiectului de revocare au fost mult mai calme decât cele anterioare pe această temă, reprezentanții formațiunilor politice care l-au inițiat rezumându-se la a explica doar de ce în 4 iulie a.c. au votat favorabil și acum s-au răzgândit.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat că liberalii și-au schimbat opinia după ce Prefectura a transmis oficial că hotărârea are „neclarități juridice” și a solicitat revocarea. Social-democratul Dan Ioan Cușnir a argumentat că în 4 iulie consilierii nu au avut toate informațiile și au fost induși în eroare de o expunere de motive a inițiatorului, care conținea „jumătăți de adevăr”. „Stațiunea de Cercetări nu a fost consultată și noi nu am știut asta”, a afirmat Dan Ioan Cușnir, care a mai invocat și luările de poziție publice ale unor instituții și specialiști care s-au pronunțat asupra legalității și oportunității proiectului.
Viceprimarul Teodora Munteanu a declarat că își menține opinia inițială, aceea că deliberativul local nu se poate pronunța asupra transferului unui teren care nu-i aparține, iar consiliera USR Lorena Buburuzan a afirmat că, de fapt, prin decizia de miercuri Consiliul Local „încearcă să-și spele obrazul”, după ce în urmă cu două luni a adoptat proiectul de transfer „cu o majoritate foarte veselă”.
Singurul care a cerut câteva explicații despre schimbarea viziunii asupra oportunității a fost consilierul independent Lucian Arămescu, dar și acesta a renunțat după răspunsurile primite de la Lucian Harșovschi și secretarul Ioan Ciutac.
Dacă hotărârea din 4 iulie n-ar fi fost revocată, Prefectura ar fi atacat-o în instanța de contencios administrativ.
Reamintim că Arhiepiscopia solicitase cele 20 de hectare de la Stațiunea de Cercetări Agricole, prin Consiliul Local al municipiului Suceava, pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal care urma să aibă în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educațional-culturale și muzeistice: catedrala arhiepiscopală, reședința arhiepiscopală, Muzeul Patrimoniului Bucovinean, Centrul Filantropic ”Sfântul Nicolae”, un centru pentru seniori, Policlinica ”Sfântul Iosif din Arimateea”, o cantină socială și un centru de informare.
Terenul vizat se află vizavi de Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Mitropolit Dosoftei” și Școala ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.