Monitorul de Suceava

Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, la debutul celui de-al 158-lea an școlar

Adelina TALPALARIU

Zi importantă în peste 700 de școli din județ care și-au deschis, luni, 10 septembrie, porțile pentru cei circa 112.000 de elevi suceveni. 

Atât prichindeii de vârstă preșcolară, cât și adolescenții din clasele de liceu, au retrăit cu emoţie începutul unui noi an şcolar, aceștia pornind pe un nou drum, plin de experienţe interesante, examene, teste şi olimpiade. 

La Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, clopoțelul instituției a anunțat începutul anului școlar cu numărul 158.

Înainte de a aduce în discuție provocările noului an, directorul instituției, prof. Dan Popescu, a amintit de câteva dintre rezultatele colegiului în anul școlar trecut.

Acesta a precizat că la evaluarea națională, elevii clasei a VIII-a au obținut cele mai bune rezultate din județ, iar la nivel național, colegiul ocupa în vară poziția 21. De asemenea, dintre cei 191 de elevi de la clasele a XII-a, doar unul nu a promovat examenul de bacalaureat, insuccesul având o explicație din domeniul umorului tragic: candidatul a fost anunțat de furnizorul de servicii telefonice, chiar în timpul celei de-a doua probe scrise a examenului, în legătură cu ziua onomastică a unuia dintre părinți.

Dan Popescu a mai punctat că elevii top-performeri, îndrumați de profesori dăruiți, au reușit 42 de calificări la olimpiadele naționale pe discipline de învățământ, patru dintre competitori evidențindu-se și la nivel internațional (Paul-Florin Rebenciuc, David Turtureanu, Eduard Dumitrescul și Bogdan Rusu).

Cât privește activitatea extracurriculară, Corala de fete „Ciprian Porumbescu” și trupa de teatru „PI”, adună elevi cu real talent artistic, continuând să demonstreze existența oportunităților de dezvoltare armonioasă a personalității tinerilor noștri.

„Dar și mai important, (...) subliniem faptul că absolvenții ciclului gimnazial și al celui liceal, cu foarte puține excepții, au împlinit visul alegerii unei instituții de învățământ liceal sau universitar care să le asigure construcția rapidă a carierei de valoare. Albert Einstein îndemna tinerii prin cuvintele <Încearcă să devii om de valoare înainte de a fi un om de succes>. Despre succes marele fizician spunea că are trei ingrediente – munca, simțul umorului și discreția", a adăugat Dan Popescu.

În numele profesorilor, al personalului didactic auxiliar și nedidactic, acesta le-a urat elevilor un an școlar cu realizări care contează.

 

La rândul său, Gabriela Scutaru, adjuncta Inspectoratului Școlar Suceava, și-a exprimat aprecierea și prețuirea pentru toate lucrurile speciale care s-au întâmplat în anul școlar precedent „grație muncii colegilor mei, profesorii Colegiului, grație muncii și educației elevilor din această școală și datorită dumneavostră, dragi părinți, care ați înțeles să sprijiniți școala în care aceștia învață”. Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.