Monitorul de Suceava Aglomeraţie

Claie peste grămadă. Câte 42 sau 44 de preșcolari într-o grupă de grădiniţă din municipiul Suceava

Adelina TALPALARIU

Aglomeraţie sufocantă în grupele de preșcolari din municipiul Suceava, cea mai mare parte a grădiniţelor din oraș începând noul an școlar cu câte 30, 35, 40 și chiar 44 de copii într-o grupă, dublu decât prevede legea.

Se întâmplă an de an la unităţile cu program prelungit, cele mai solicitate de părinţi. 

Problema pare tot mai stringentă de la an la an, asta pentru că și mulţi  locuitori din comunele limitrofe orașului se orientează către grădiniţele de oraș, în detrimentul celor de la sat.

Indiferent de cartier, listele de preșcolari înscriși la grupa mică depășesc cu mult limita prevăzută de Legea Educaţiei Naţionale, de maxim 20 de prichindei într-o grupă.

În fruntea listei se poziţionează Grădiniţa cu Program Prelungit „ABC” din cartierul George Enescu, cu două grupe mici, una cu 42 de preșcolari, alta cu 44. Cu alte cuvinte, preșcolari cât pentru patru grupe sunt distribuiţi în doar două.

Să supraveghezi 40 de suflete în același timp nu este ușor deloc, ba dimpotrivă, atenţia și răbdarea educatoarelor și a supraveghetoarelor fiind solicitate la maxim.

Alt cartier, aceeași situaţie. La Grădiniţa cu Program Prelungit ”Prichindel” din Burdujeni sunt mai multe grupe, însă la fel de aglomerate - 38, 39 de copii în grupele mici.

Tot în Burdujeni, la GPP „1-2-3”, înscrișii din grupele mici se cifrează undeva la 37, 39 preșcolari, cu mult peste normal.

 

Cei mici dorm câte doi într-un pat, iar virusurile se răspândesc ușor

Răspunderea cade pe umerii educatoarei și îngrijitoarei de la clasă, însă nici părinţii nu sunt deloc mulţumiţi de aglomeraţia de la grădiniţă. Asta pentru că cei mici dorm câte doi într-un pat, virusurile se răspândesc ușor, iar atenţia îngrijitoarelor este împărţită în „n” direcţii.

Revenind la grădiniţele din municipiu, la GPP „Gulliver” din George Enescu, sunt câte 37, respectiv 38 într-o singură grupă, iar la GPP „Așchiuţă”, de pe strada Alexandru cel Bun, sunt câte 32 și 34 de micuţi care vor împărţi aceeași sală de clasă.

Reprezentanţii unităţilor spun că numărul de preșcolari înscriși este foarte mare, însă media celor care frecventează zilnic grădiniţa este mai mic.

Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre calitatea învăţământului, când angajaţii sunt obligaţi să lucreze în astfel de condiţii.

Ca soluţie principală rămâne construirea, de către autorităţile locale, de noi grădiniţe pentru a decongestiona grupele îngrămădite. În lipsa unui interes real pentru construirea de noi astfel de unităţi, asistăm la o activitate tot mai intensă și extinsă a mediului privat în această zonă.

Grădiniţele particulare sunt o alternativă, însă și efortul financiar al părinţilor este simţitor mai mare.

La oraș putem vorbi de o criză a locurilor în grădiniţe, însă în unele localităţi rurale numărul mic al populaţiei de vârstă preşcolară duce la desfiinţarea de grădiniţe (numai șase în acest an: Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Fora – Drăgoiești, GPN Stânca – Zvoriștea, GPN Slobozia – Zvoriștea, GPN Gura Haitii – Şaru Dornei, GPN Dorneşti, GPN Bărăşti – Boroaia). De asemenea,  GPN nr. 1, 2 şi 3 Cajvana au fost comasate în GPN nr.1 Cajvana. Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.