Monitorul de Suceava Fonduri europene

Cătălin Coman a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea iluminatului public din Fălticeni

Dan COMAN

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare, extindere și modernizare a sistemului de iluminat public din acest municipiu. Cătălin Coman a spus că valoarea totală a contractului de finanțare este de 15,204 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este în sumă de 14,856 milioane de lei, echivalentă cu 98% din valoarea totală eligibilă, iar diferența de 2% reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei Fălticeni. Coman a spus că proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, respectiv până la 31 octombrie 2022.

După semnarea contractului, primarul din Fălticeni i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru sprijinul acordat în promovarea și aprobarea acestui proiect extrem de important pentru fălticeneni.

Cătălin Coman a explicat că obiectivul general al proiectului este reabilitarea, modernizarea și extinderea iluminatului public în municipiul Fălticeni. „Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul propune implementarea unui sistem eficient și ecologic de iluminat public în municipiul Fălticeni care va reduce semnificativ consumul de energie după implementarea proiectului”, a arătat Coman, care a mai adăugat că după finalizarea proiectului vor scădea semnificativ costurile de operare și mentenanță ale sistemului de iluminat.

Cătălin Coman a amintit că sistemul de iluminat public din municipiul Fălticeni a fost preluat în gestiune de către municipalitate de la operatorul de distribuție Delgaz Grid, acesta cuprinzând 418 stâlpi metalici, lămpile și circuitele electrice aferente acestora.

 

În proiect sunt prevăzute înlocuirea corpurilor de iluminat de pe 80 de străzi din Fălticeni

Lungimea totală a sistemului de iluminat public este de 72,398 de kilometri, din care 55,281 km este rețea aeriană, amplasată pe stâlpi de beton aparținând distribuitorului de energie electrică Delgaz Grid și 17,117 km de rețea subterană, având corpuri de iluminat amplasate pe stâlpi de metal aparținând municipiului Fălticeni.

Coman a precizat că sistemul de iluminat public actual din Fălticeni a fost proiectat și realizat în mare parte în anii ‘70 – ‘80 ai secolului trecut, iar în cea mai mare parte, lucrările de mentenanță au constat în înlocuirea corpurilor de iluminat, fără o documentație sau un calcul luminotehnic adecvat.

„În urma achiziției sistemului de iluminat s-a întocmit documentația necesară obținerii finanțării cu fonduri europene prin POR, documentație depusă la ADR Piatra Neamț în data de 18 octombrie 2018”, a declarat primarul din Fălticeni. El a precizat că proiectul presupune intervenții pe 80 de străzi din municipiul Fălticeni, lucrările constând în înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED, a stâlpilor metalici și a circuitelor electrice care fac legătura între aceștia. ”De asemenea, se va realiza monitorizarea tuturor corpurilor de iluminat și a circuitelor electrice printr-un sistem de telegestiune modern ce poate controla fluxul luminos, temporizarea pe zi sau noapte și buna funcționare a întregului sistem de iluminat public”, a spus Coman. El a mai adăugat că tot în cadrul proiectului se vor face extinderi ale sistemului de iluminat pe strada Aleea Trandafirilor, iar pe str. Șomuzului, str. Horticolei, str. Câmpului și Aleea Teilor se vor monta panouri fotovoltaice.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Noiembrie 2020.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.