Monitorul de Suceava Momente artistice

Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii", din Republica Moldova, invitat special la Gala „Top 10 Suceveni”, ediția a VII-a

Daniela MICUŢARIU

La Gala „Top 10 Suceveni”, ediția a VII-a, eveniment care va avea loc vineri, 7 decembrie, la Conacul Domnesc, transmis în direct de Bucovina TV şi pe www.monitorulsv.ro începând cu ora 18:30, vor evolua Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii", din Republica Moldova, interpreta de muzică populară Laura Olteanu și profesorul Johannes Raimund Onesciuc, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava. La fel ca şi în anii trecuţi, seara Galei este una specială, plină de magie, când organizatorii vor recompensa oamenii obişnuiţi, dar absolut speciali, care fac lucruri măreţe pentru semenii lor, dar este și o seară cu multe momente artistice care să-i binedispună pe cei aproximativ 500 de participanți.

 

„Plăieșii”, recital la seara adevăratelor valori

În prima parte a Galei, profesorul Johannes Raimund Onesciuc ne va încânta cu muzică ambientală interpretată la pian. Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii" din Republica Moldova va oferi publicului un buchet de cântece foarte îndrăgite de public, dar și piese mai puțin cunoscute, dar cu un mesaj patriotic foarte puternic. Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii" a fost creat de profesorul Nicolae Gribincea în anul 1989, pe când era angajat al Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chișinău, unde activa în calitate de dansator şi coregraf pentru ansamblul „Lăutarii”. Atunci a luat sub aripa sa un grup de copii şi adolescenţi, iar de-a lungul anilor, prin şcoala „Plăieşilor” au trecut foarte mulți tineri talentați. Pe 26 februarie 2014, Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii" a susținut un concert aniversar, la 25 de ani de activitate, cu genericul „Cât îi omul tinerel”, la Palatul Național „Nicolae Sulac”din Chișinău. Pe 16 februarie 2017, în cadrul unui spectacol susținut la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii" a lansat două albume: “La casa cu oameni buni”, cu cântece de voie bună și pahar, și “Tot cu dragostea și dorul”, construit pe lirica de dragoste cântată în grup bărbătesc. Ansamblul etnofolcloric "Plăieșii" a devenit laureat al mai multor festivaluri. „Plăieșii” au evoluat cu succes și peste hotarele țării, fiind aplaudați și apreciați de public atât pentru repertoriu, interpretare, dar și pentru ținutele pe care le poartă pe scenă. Profesorul Nicolae Gribincea îşi laudă cu fiecare ocazie „elevii”, despre care spune că sunt „nişte împătimiţi ai folclorului care simt nevoia să vină la repetiţii şi să cânte. Şi cum programul ansamblului este vast şi variat, fiecare membru al acestuia se regăseşte în repertoriu”. La început, din ansamblu făceau parte 30 de copii. Astăzi acesta este format din 15 membri cu adevărat profesioniști, care vor putea fi aplaudați la Gala „Top 10 Suceveni”.

 

Muzicăpentru suflet

În partea a doua a Galei „Top 10 Suceveni” 2018 va încânta publicul cu piesele sale, dar și cu câteva colinde interpreta de muzică populară Laura Olteanu. În decursul carierei sale, artista a fost binecuvântată să întâlnească oameni şi instrumentişti de valoare, care au susţinut-o şi, împreună, au reuşit să realizez melodii preţioase. „Iubesc folclorul şi muzica populară românească, motiv pentru care în repertoriul meu se găsesc piese din aproape toate zonele ţării. Indiferent dacă e folclor sau muzică de petrecere, atunci când eu cânt încerc să fiu cât mai aproape sufletește de cei care mă ascultă”, ne-a spus Laura Olteanu. Videoclipul melodiei „Acasă-i România”, lansat de suceveanca Laura Olteanu, a depăşit de mult un milion de vizualizări pe YouTube. „Am simţit nevoia să fac ceva mai mult pentru românii de pretutindeni, atât pentru cei care îşi duc traiul departe de casă, de România, cât şi pentru noi, toţi cei care trăim aici, pentru generaţiile sub ochii cărora s-a scris istoria ultimilor ani şi pentru cei tineri, care trebuie să aibă în suflet istoria, tradiţia şi credinţa neamului acestuia. Într-o lume a schimbărilor, de multe ori nu în bine, vedem pierzându-se valorile acestui neam. Dar sunt convinsă, cu ajutorul lui Dumnezeu, că putem întoarce roata istoriei şi să fim ceea ce cu toţii ne dorim”, a fost mesajul artistei. Piesa „Acasă-i România” va fi interpretată de artistă și la Gala „Top 10 Suceveni”, eveniment care premiază performanţa, dar, în acelaşi timp, este o gală exclusiv caritabilă. După cum v-am obișnuit, evenimentul se va încheia cu colinde, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și ne-am dori ca împreună să simțim încă de pe acum spiritul Crăciunului.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Decembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.