Monitorul de Suceava Suceava

Amenzi fără avertisment prealabil pentru șoferii care își lasă mașinile în sensul giratoriu, lângă parcarea subterană

Florin PAIU

Polițiștii locali din municipiul Suceava aplică zilnic amenzi șoferilor care își lasă mașinile în sensul giratoriu de lângă Casa de Cultură, în centrul Sucevei, la intersecţia străzilor Vasile Bumbac şi Ciprian Porumbescu, la doi pași de intrarea în una din cele două parcări subterane, care, de la introducerea taxei de 2 lei pe oră, sunt mai mult goale.

Un astfel de episod a fost surprins de reporterii Monitorului de Suceava ieri, în jurul orei 12.00, când un microbuz și o Dacia Logan erau lăsate chiar în sensul giratoriu. Polițiștii locali le-au scris procese verbale de sancționare șoferilor, pe care le-au înmânat acestora personal, când au ajuns la mașini.

Directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, ne-a declarat că se aplică în mod frecvent amenzi, zilnic, pentru șoferii care își lasă mașinile în acest sens giratoriu.

„Pentru aceste cazuri, cu mașini parcate neregulamentar lângă cele două parcări subterane, mergem frecvent direct pe amenzi, fără avertismentul scris prealabil, tocmai pentru că cel în cauză are la dispoziție alternativa, însă nu o folosește”, a explicat Ovidiu Doroftei.

El a subliniat că aceste zone centrale sunt monitorizate zilnic de polițiștii locali și se dau amenzi. Sancțiunea pentru oprire este de 290 de lei, plus 2 puncte de penalizare, în baza OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. Amenda de 290 de lei poate fi achitată în jumătate, în termen de 15 zile, așa cum prevăd acum legile în vigoare.

Prin aceste măsuri se încearcă o disciplinare a șoferilor măcar în zona centrală, unde există alternativa parcărilor subterane.

Strict referitor la sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Vasile Bumbac şi Ciprian Porumbescu, opririle neregulamentare sunt frecvente. Au fost și situații în care sensul giratoriu a fost blocat în totalitate, de trei mașini parcate în amenajarea rutieră, una lângă alta.

Cei mai mulți șoferi invocă faptul că au de achitat o factură și de stat foarte puțin în zonă, însă aceasta nu poate fi o scuză justificată.

Parcările subterane din Suceava au ajuns pustii de la introducerea taxei de 2 lei pe oră, iar asta inclusiv la orele aglomerate. La doi paşi de parcarea subterană mică, aleile de acces spre esplanadă sunt adesea blocate de maşini. De asemenea, pe străzi secundare din jurul centrului, cel mai la îndemână fiind exemplul Aleii Ion Grămadă, riveranii nu au unde să-şi parcheze maşinile pentru că cei care vin la plimbare pe esplanadă îşi lasă autoturismele printre blocuri, pentru a nu plăti taxa de parcare.

 Zilnic, polițiștii locali aplică 10-20 de sancţiuni pentru staţionări sau parcări neregulamentare în zona centrală. Până acum, o parte dintre sancțiuni erau avertismente, însă din punctul nostru de vedere acestea ar trebui să devină excepții și să fie înlocuite de amenzi.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.