Monitorul de Suceava Proiect nou

Alianţa Franceză a fost înfiinţată la Suceava, cinci astfel de asociaţii funcţionând în toată ţara

Adelina TALPALARIU

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) anunţă înfiinţarea Asociaţiei „Alianţa Franceză din Suceava” (AAFS), alte patru astfel de centre funcţionând în ţară, toate concentrate în sudul şi centrul ţării, la Braşov, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti.
Asociaţia „Alianţa Franceză din Suceava” este neguvernamentală, non profit, cu caracter nelucrativ, autonom şi apolitic, cu durată nelimitată.

Membrii fondatori ai AAFS sunt: Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Inspectoratul Şcolar Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Asociaţia Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România şi Uniunea Arhitecţilor din România.

AAFS doreşte să implementeze proiecte pentru comunitatea locală şi invită persoanele fizice sau juridice interesate să i se alăture în calitate de membru. Persoana de contact a AAFS este prof. gr. I Tamara Sabin, telefon: 04 0723 678 083 sau e-mail tamarasabin@yahoo.com.

În noiembrie, anul trecut, au fost prezenţi pentru a discuta despre existenţa unui centru la Suceava directorul Institutului Francez din Bucureşti, Hélène Roos, ataşatul de cooperare educativă şi coordonator al Alianţelor Franceze în România, Michel Monsauret, şi consilierul pentru proiecte bilaterale în domeniul educaţiei al Institutului Francez din România, Corina Stănilă. Aceştia au avut întâlniri cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cu prefectul Mirela Adomnicăi, cu primarul de Suceava, Ion Lungu, cu directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, al Teatrului "Matei Vişniec", Carmen Steiciuc, cu profesori şi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”, reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor şi cu profesori de limbă franceză. De asemenea, delegaţia a vizitat Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, de unde a pornit, practic, acest demers, iar la Biroul Francez a susţinut conferinţa „La saison France-Roumanie”.

 

Activităţi ale centrului

Ca şi în alte centre din lume, Alianţa Franceză din România desfăşoară cursuri de limbă franceză, la diferite niveluri, de la grădiniţă, până la cursuri de specialitate. După susţinerea examenelor, se eliberează diplome avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale din Franţa şi recunoscute în străinătate. În afară de cursuri şi testări de limbă franceză, desfăşoară şi alte activităţi culturale - întâlniri cu personalităţi ale culturii franceze/francofone, prezentări şi lansări de cărţi, manifestări ştiinţifice şi muzicale, concursuri dotate cu premii în cărţi, dicţionare, sejururi în Franţa sau în Québec - Canada, împrumuturi de cărţi din biblioteca instituţiei etc. De asemenea, facilitează contactele cu instituţiile franceze.

Alianţa Franceză de la Paris a fost creată în 1883 de către un comitet de personalităţi, între care Louis Pasteur şi Jules Verne.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 11 Ianuarie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.