Îngrijorare

Primăvara rece și ploioasă ține pe loc campania agricolă



Prelungirea sezonului rece până după mijlocul lunii aprilie, cu foarte puține zile de primăvară autentică, îi pune în dificultate pe agricultorii suceveni, care nu au însămânțat decât suprafețe mici din terenurile pregătite pentru campania din această perioadă. După ce săptămâna trecută au fost mai multe zile cu temperaturi ridicate agricultorii sperau să poată intra în forță la însămânțări, însă, din păcate, vremea s-a răcit din nou accentuat. În condițiile în care temperaturile ar urma să crească abia după mijlocul acestei săptămâni, așteptarea se va mai prelungi cel puțin până săptămâna viitoare.
Rapița însămânțată în toamnă, cea mai afectată
Directorul Direcției Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, a declarat că deși vremea a fost foarte capricioasă până acum, nu se poate vorbi de o întârziere majoră în ceea ce privește însămânțările de primăvară.
„Porumbul, cultura lucrată pe cele mai întinse suprafețe, se însămânțează de regulă după data de 23 aprilie, de Sf. Gheorghe. Este nevoie de trei zile la rând cu temperaturi de peste 7 grade la sol, la ora 7 dimineață. Va fi probabil o mică întârziere, însă sperăm că vremea se va îndrepta, iar temperaturile vor crește”, a declarat Costan. El a mai arătat că marea problemă este la rapița însămânțată din toamnă, care din cauza frigului și a lipsei unui strat protector de zăpadă este compromisă pe aproximativ 800 de hectare, dintr-un total de 1.500 de hectare.
Doar 11% din suprafețe au fost însămânțate până acum
Conform datelor culese din teren de specialiștii Direcției Agricole Suceava, până la această dată s-au însămânțat în jur de 4.500 de hectare de teren cu cartof, 150 cu mazăre, 2.500 cu legume, 4.500 de hectare de plante furajere, 100 cu grâu de primăvară și 150 cu sfeclă de zahăr. La cartof, de exemplu, ce s-a pus în pământ până acum înseamnă puțin peste 20% din suprafața pregătită pentru însămânțare. Este vorba de însămânțări care au putut fi realizate în „ferestrele” cu zile călduroase, însă oricum nu s-au putut dezvolta în vreun fel din cauza scăderii bruște a temperaturilor din ultimele zile.
Conform datelor Direcției Agricole Suceava, doar în jur de 11% din teren a fost însămânțat până acum.
„Așteptăm 2-3 zile cu temperaturi de peste 20 de grade pentru a putea intra la lucru”
Întârzierea însămânțărilor se resimte mai ales la marii cultivatori. Ilie Homeniuc, un fermier a cărui societate va lucra în acest an 1.700 de hectare de teren în zona Siret, a explicat cum stă situația: “Este clar că nu avem parte de o vreme normală pentru această dată, sunt fluctuații mari de temperatură care nu sunt benefice. Am însămânțat ceva cartof și porumb, însă pe suprafețe mici. Așteptăm 2-3 zile cu temperaturi de peste 20 de grade pentru a putea intra la lucru la intensitate normală”. El a arătat că în cazul său, fiind vorba de foarte multe utilaje și forță de muncă, prelungirea vremii reci și ploioase este o problemă destul de serioasă.
Ilie Homeniuc, care în ultimii an a lucrat cele mai mari suprafețe de teren la nivel de județ, a declarat că a pus cel mai mare accent pe grâu, lucrat pe 850 de hectare. El a mai însămânțat 400 de hectare cu rapiță (din care 250 sunt compromise, terenul urmând a fi reînsămânțat cu altă cultură) și va mai lucra 400 de hectare de porumb, în jur de 350 ha de soia, precum și 80 de hectare de cartofi.



Recomandări

Grindina a compromis sau distrus și în această vară suprafețe agricole importante. Sistemul antigrindină este „înghețat”

Grindina a compromis sau distrus și în această vară suprafețe agricole importante. Sistemul antigrindină este „înghețat”
Grindina a compromis sau distrus și în această vară suprafețe agricole importante. Sistemul antigrindină este „înghețat”

Deficit mare de umiditate în solul agricol. Cantitățile de precipitații au fost scăzute în toamnă și dezastruoase în debut de 2025