Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a achiziționat opt pistoale pentru sacrificarea porcilor ce vor fi tăiați înaintea Crăciunului, armele cu glonț captiv urmând a fi distribuite în zilele următoare medicilor zonali de liberă practică. Bineînțeles, cu acestea se va putea sacrifica un număr redus din totalul porcilor ce vor ajunge în acest an pe masa de Crăciun, însă se speră ca acțiunea să fie doar un prim pas în obișnuirea oamenilor cu acest mod de sacrificare.
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a ținut să lămurească din capul locului că medicii veterinari nu au obligația de a sacrifica animalele, ci fac acest lucru doar pentru ca oamenii să se convingă de avantajele asomării.
„Întrucât nu s-a mișcat nimic în ultimii ani, am adus aceste opt asomatoare și, funcție de solicitări, am putea să mai achiziționăm. Ideea este să le arătăm oamenilor care sunt avantajele acestora și apoi măcar unul din fiecare sat să-și cumpere un astfel de asomator”, a explicat Dulgheru.
Pistoalele pentru sacrificarea porcilor au un principiu foarte simplu de funcționare. Pistolul este pus în fruntea animalului și. după declanșare, o capsă de opt milimetri pătrunde în cutia craniană, omorându-l instantaneu. Prin acest mod de sacrificare, explică sanitar-veterinarii, nu numai că se respectă legislația în vigoare, dar nu este nevoie de mai mulți oameni care să țină porcul, iar carnea animalului omorât instantaneu este mai fragedă.
„Chiar dacă Directiva UE prevede clar că în nici un stat membru nu se sacrifică animale decât cu asomator, trebuie să admitem că în România reală lucrurile stau puțin altfel, și cred că oamenii pot renunța la cuțit doar dându-și seama de avantajele asomatorului”, a spus directorul DSVSA. Altfel spus, gospodarii care își vor înjunghia și în acest an porcii în bătătură nu prea au cum fi constrânși să renunțe la acest mod de sacrificare. Cei care vor apela la medicii veterinari cu pistoale vor trebui să scoată din buzunar 20-25 de lei, pentru scarificarea unui animal.
De la cuțit la glonț
Pistoale împărțite printre veterinari, pentru sacrificarea porcilor din gospodării
