Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 92 (8621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
miercuri, 20 mai 2015
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 11:54:10
Ce putem intelege daca avem in vedere un alt articol din presa locala a Sucevei precum ca „Stafia Termica ne bantuie, ne pune piedici si cere bani in continuare de la suceveni”, cand suma totala calculata ca prejudiciu adus societatii Termica de catre primaria Suceava a fost stabilita la 93.3 milioane de lei si in legatura cu care justitia urmeaza sa se pronunte?!
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de edilul Sucevei. Salariatii care au asigurat atatia ani utilitatile vitale in municipiu trebuiau sa beneficieze de salarii compensatorii si de ordonanta de guvern la disponibilizare. Seria trecuta de disponibilizati nu au primit ajutorul primarului asa cum li s-a promis inainte de disponibilizare de catre edil, salariatii fiind nevoiti sa-si ceara drepturile prin mitinguri de protest, demersuri scrise si delegatii la prefectura, ministerele implicate si guvern. Intr-un tarziu, cu chiu cu vai, problema s-a rezolvat la guvern in sensul ca salariatii si-au primit drepturile legale, insa si-au pierdut increderea in edil, care a promis si apoi a uitat de promisiune, obiectivul sau fiind falimentarea Termica.
2.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 11:56:17
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pe la presedintele ANRSC, Doru Ciocan dupa o autorizare provizorie, pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
3.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 11:57:14
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 11:58:12
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 11:59:18
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
6.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 12:00:16
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica daca va fi exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
7.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 12:01:10
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
8.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 12:02:32
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
9.   Nici o debransare aprobata la Iasi! trimis de
(20 mai 2015, 13:39:14
La Iasi oamenii sunt speriati de posibilitatea majorarii pretului la gigacalorie, mii de ieseni au ales sa se debranseze. In timp ce sefii termocentralei afirma ca nu s-a dat nici un aviz pentru debransare.

Locatarii sunt satui de satui de incertitudinile de la CET au ales sa renunte la sistemul centralizat.

Problemele sint in mare parte rezolvate de firmele care monteaza centrale termice de apartament.

Iesenii care vor sa renunte la sistemul centralizat si vor sa o faca legal se izbesc de refuzul categoric al CET, care contine o intreaga referire la articole si legi ce interzic acest lucru.
Conducerea CET a afirmat ca a primit aproximativ 1.300 de cereri de debransare, nici una nefiind aprobata.
Dorin Ivana, directorul furnizorului de apa calda si caldura, a afirmat ca nimeni nu respecta legea pentru a se debranasa.
Mai mult, sefii termocentralei sustin ca nu ii va lua in considerare pe locatarii debransati, urmind sa fie incarcati la factura de incalzire, chiar daca nu mai beneficiaza de acest serviciu. "Noi nu putem sa aprobam astfel de cereri. Conform Hotaririi Consiliului Local 444/2008, sint doua zone unitare de incalzire, respectiv pe gaze, in Copou, unde sint centrale termice de cvartal care functioneaza pe gaze naturale si in restul cartierelor unde imobilele sint bransate la sistemul centralizat.

Cei care se debranseaza trebuie sa faca un proiect de reechilibrare hidraulica. Aparatele noastre de masura montate nu mai functioneaza corect pentru ca se modifica parametrii de functionare.
Pina la urma, probleme vor avea tot locatarii, cei care au semnat pentru ca altii sa se debranseze. Trebuie sa vina la noi, sa facem un referat tehnic, pentru modificarea instalatiilor. In plus, modificarile trebuie facute cu autorizatie de constructie, iar nimeni nu face asta", a declarat Dorin Ivana, directorul CET.
10.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(20 mai 2015, 17:28:02
Prin falimentarea Termicii si distrugerea sistemului de termoficare din Suceava, primaria nu a stiut si nici nu stie ce-a pierdut....! Aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie

HaiHui prin Bucovina

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei