Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 75 (7687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   28 imagini |   ø fişiere video

#cevaltceva

Baloo, tigrii de la circ, Pic și Poc, Simba și leoaicele sale, vedetele Parcului Zoologic Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bătrâna grădina zoologică din Rădăuți, în care mai sunt cuști chiar și din 1975, supraviețuiește din pasiunea celor care o au în grijă

 

Peste 140 de animale pot fi văzute la Parcul Zoologic Rădăuți, concurența pe postul de vedetă a grădinii care se întinde pe aproximativ 2,2 hectare fiind una destul de acerbă: să fie impresionantul urs Baloo, cei doi tigri aduși tocmai de la Circul Globus, ursuleții Pic și Poc, care se joacă toată ziua, Simba și leoaicele sale?! Lista se schimbă mereu în funcție de preferințele vizitatorilor, mai mici sau mai mari. Și au fost câteva mii în ultimul an, mai cu seamă că parcul zoo de la Rădăuți este singurul din județ, dar și din zonă, după cum ne explică Angelica Olenici, femeia care de ani de zile are grijă de grădina zoologică și le face cam pe toate acolo: de la îngrijirea animalelor până la postări pe pagina de Facebook a grădinii zoo.

Până la Bârlad nu mai avem nici o grădină zoologică. Pentru că am auzit multe persoane din județe învecinate care spuneau că nu știau că există parc zoo la Rădăuți, am făcut o pagină de Facebook, pe care postez, când timpul îmi permite, filmulețe sau fotografii cu animăluțele noastre”, spune Angelica Olenici.

 

Cuști din 1975

Cum mult mediatizata modernizare a parcului zoo din Rădăuți de acum 10-11 ani în urmă nu s-a mai materializat, singurele lucruri care au ținut în viață grădina zoologică au fost fondurile de la primărie, cele obținute în urma biletelor vândute (4 lei taxa de vizitate - adulți, 2 lei - copii, elevi, studenți) și, nu în ultimul rând, pasiunea cu care Angelica Olenici se implică în activitatea parcului zoologic, construit acum peste patru decenii (în 1975), de la îngrijirea animalelor la plantat flori și copaci, și asigurarea, atât cât se poate, a unor condiții optime de vizitare.

 

Tur prin parcul zoo

Și dacă tot am ajuns la zoo, am luat-o la pas împreună cu Angelica Olenici, traseul începând de la casa de bilete la primul spațiu îngrădit: cel în care se află un exemplar impresionant de urs, zis Baloo.

Într-o altă cușcă, pe interior, se afla și o ursoaică, cu doi pui aduși pe lume chiar la începutul acestui an. “Am vrut să-i dăm drumul afară, dar încă nu vrea. Se teme că o să-i luăm puii”, ne spune responsabilul parcului zoo.

Familia de urși mai are doi pui, Pic și Poc, care sunt deja mărișori și se joacă toată ziua într-un alt spațiu îngrădit. Noi i-am găsit cățărați prin copaci, iar Angelica Olenici ne-a explicat că “i-am întrebat pe copii cum ar vrea să se numească ursuleții și ei au spus Pic și Poc. Ok, așa să fie. Se joacă toată ziua... mă tem că o să rupă toți copăceii, așa cum au făcut și părinții lor”.

Îl lăsam pe Baloo să-și ia micul dejun oferit de îngrijitorii grădinii zoologice și trecem la următoarea cușcă, în care se află o pereche de tigri: Zara și Franco. “Au fost la Circul Globus. Sunt două exemplare superbe, au 17 ani, iar media de vârstă este undeva la 25-30 de ani, ca și la lei”, completează Angelica Olenici.

 

 

Bătrâna de 38 de ani

Un zgomot îl sperie puțin pe colegul meu, Radu, care filma joaca celor doi pui de urși, Pic și Poc. Era unul dintre lupii din cușca învecinată: “Aici sunt doi lupi cehi, o femelă și un mascul, iar cealaltă este o lupoaică de la noi, care a fost rănită după ce-a fost prinsă într-o capcană și ne-au adus-o sub formă de donație”.

Ajungem apoi la țarcul pe care îl împart poneii și măgarii. Imediat în apropiere ne atrage atenția cerbul carpatin căruia tocmai i-au căzut coarnele, iar apoi ne oprim la lame și cerbi lopătari, aceștia din urmă fiind o donație de la grădina zoologică din Reșița, la pachet cu patru ratoni și trei coati.

Pe aleea următoare, trecem de vulpi și porci pitici asiatici și ne oprim la cușca unei ursoaice. Aflăm de la Angelica Olenici că e o ursoaică bătrână, în vârstă de 38 de ani, în condițiile în care media de vârstă este undeva la 35-40 de ani. “O ținem separat aici și-i dăm mâncare mai bună în care îi punem și vitamine și ce tratamente mai are nevoie”, precizează responsabilul parcului zoo.

 

“Nu o să vedeți lac mai frumos la nici un zoo din țară!

Vedetele aleii sunt cei trei lei, un impunător mascul, Simba, adus la grădina zoo din Rădăuți pe când avea 5 săptămâni, din Ungaria, și două leoaice, mamă și fiică, de 17, respective 10 ani.

E ora de masa, iar Simba e atât de nerăbdător să-și ia în primire porția generoasă de carne, încât nu vine la mângâiat, așa cum o face de obicei când e vizitat de Angelica Olenici. Femeia are experiență, fiind și tehnician veterinar, pentru vizitatori însă este interzis să se apropie prea mult de cuști, existând și panouri de avertizare în acest sens.

Agitate sunt și maimuțele, cărora îngrijitorii tocmai le-au adus cu roaba fructe și legume de la un supermarket din localitate, supermarket care aprovizionează constant parcul zoo, fiind vorba în general de marfă care se aproprie de termenul de expirare. 

Avem doi pavieni cu mantie și două femei de macac japonez”, precizează Angelica Olenici.

Ne duce apoi la lacul special amenajat pentru lebede, raţe și gâște. A, și o barză și un pescăruș. Spațiul e îngrădit, însă o parte dintre păsări ar putea zbura cu ușurință peste gardul din sârmă. “Nu zboară de aici. Le place compania. Pescărușul era atât de bolnav când a ajuns la noi, însă acum e bine. Nu pleacă... Nu o să vedeți lac mai frumos la nici un zoo din țară!

 

“Aș vrea să vedeți bucuria copiilor care vin să vadă animalele...”

Angelica Olenici a lucrat 16 ani și jumătate în străinătate, iar o bună bucată de vreme a făcut voluntariat la o grădină zoologică din Israel.

Vreau să vă asigur de un singur lucru: Nu există animale mai îngrijite decât cele din parcul zoo de la Rădăuți. Nici un specialist nu poate spune că ele s-ar adapta la viața în libertate, mai ales cele fătate în captivitate. Ele știu că aici primesc de mâncare, că le schimbăm pătuțurile, fânul, că avem grijă de ele... Am prieteni care locuiesc cu copiii în două camere și sunt mai fericiți decât alții care trăiesc în vile “, spune Angelica Olenici, precizând că “sunt multe persoane care nu își permit să meargă în străinătate, să vadă un safari... aș vrea să vedeți bucuria copiilor care vin să vadă animalele... ”.

Ar schimba multe dacă ar putea, “am o grămadă de idei”, însă pentru asta e nevoie de fonduri.

Iar în lipsa fondurilor, doar cu pasiune și dragoste față de animale te poți descurca.

Altfel, poate în locul grădinii zoologice era astăzi o investiție imobiliară.

Apartamente ori case în loc de cuști. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baloo, tigrii de la circ, Pic și Poc, Simba și leoaicele sale, vedetele Parcului Zoologic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 3774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Baloo, tigrii de la circ, Pic și Poc, Simba și leoaicele sale, vedetele Parcului Zoologic Rădăuți4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei