Google
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
 
joi, 12 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 290 (5497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7601 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2726 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   ø imagini |   ø fişiere video

Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului

Joi, 12 Decembrie 2013 (13:42:17)
În Harghita, cele mai căutate destinaţii turistice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile de pe Valea Ghimeşului, unde mai sunt locuri pentru Crăciun şi unde un sejur de cinci zile costă până la 200 de euro, cu meniuri tradiţionale, plimbări cu săniile trase de cai şi muzică lăutărească.Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, spune că gradul de ocupare a acestora este de aproape sută la sută, doar câteva zeci de locuri fiind libere, în prezent, pentru Crăciun, în condiţiile în care nu au fost pregătite pachete pentru această sărbătoare, pe considerentul că Naşterea Domnului se sărbătoreşte, potrivit tradiţiei, acasă, în familie.În schimb, pentru Revelion rezervările s-au făcut încă din vară, pensiunile fiind ocupate în totalitate de ceangăii din judeţul Bacău care lucrează în străinătate şi iarna vor să se bucure de sărbători tradiţionale, pentru 150 de euro de persoană."Sunt oameni plecaţi la muncă tot anul şi se întorc acasă doar de sărbători, la Crăciun şi Revelion. Anul trecut au fost prima oară la noi, dar le-a plăcut aşa de mult încât au făcut rezervări şi au cerut să le organizăm acelaşi program, cu tăiat de porc, plimbări cu săniile trase de cai şi muzică tradiţională", spune Prejmer.Oaspeţii sunt aşteptaţi în 29 decembrie, iar în ziua următoare turiştii vor avea ocazia să asiste la tăiatul porcului şi la prepararea produselor tradiţionale, seara la un spectacol şi o prezentare de muzică, port popular şi tradiţii specifice ceangăilor, care se va termina cu dansul comun al artiştilor şi invitaţilor. De asemenea, ei vor face plimbări cu săniile trase de cai până în vârful muntelui, unde vor lua un dejun rece cu slănină, cârnaţi afumaţi, lebăr şi sângerete şi se vor încălzi cu vin fiert şi pălincă, în jurul focului de tabără.Din această iarnă, turiştii care vizitează Valea Ghimeşului au la dispoziţie şi o pârtie de schi.La câteva zeci de kilometri depărtare, Complexul Turistic Boros arată mai degrabă ca un mic sat, cu 11 căsuţe ţărăneşti, cu mobilier tradiţional, cu şuri, iazuri cu păstrăvi şi o mică stână cocoţată pe un deal. Căsuţele nu sunt oferite turiştilor pentru a petrece Crăciunul, dar pentru Revelion, cele 90 de locuri de cazare au fost ocupate cu multe luni înainte, de turişti din Ungaria dornici de odihnă, care apreciază tradiţiile şi arta populară. Timp de patru zile, cât durează sejurul, muzica populară interpretată de tarafuri de lăutari şi ansambluri profesioniste din Valea Ghimeşului şi din Sândominic nu va conteni, chiar administratorul fiind violonist în unul dintre ansamblurile care vor întreţine buna dispoziţie de sărbători. Nu va lipsi tăiatul tradiţional al porcului, cu vin fiert, ţuică şi palincă, iar în ultima zi a anului este prevăzută o deplasare la Comăneşti, unde turiştii vor cunoaşte obiceiuri precum sorcovitul.Masa de Revelion, cu mâncăruri tradiţionale, de la pâinea de casă la aperitive, cârnaţi, friputură, sarmale, până la ciorba acră din zori, dar şi cozonacii cu mac, plăcintele cu mere şi cu brânză vor fi stropite din belşug cu vinul casei.Un astfel de sejur costă 140 de euro, mai scump cu 40 la sută faţă de anul trecut."La noi, zona este frumoasă, e linişte, mâncărurile noastre respectă reţetele tradiţionale, din strămoşi, sunt bogate, grupurile au familii, copii, au nevoie de relaxare şi le place să fie împreună şi să petrecă împreună", spune Prejmer.Valea Ghimeşului are ofertă şi pentru cei care vor să îmbine modernul cu tradiţia, la o pensiune de patru stele în comuna Lunca de Jos, cu mare trecere la turiştii din Germania şi Ungaria, cărora li s-au alăturat clujenii. Camerele somptuoase, cu livinguri generoase şi cu acces la internet, sunt parte dintr-un ansamblu care cuprinde săli de fitness, saune, jacuzzi, saloane de masaj, de înfrumuseţare, solar şi fotolii cu pietre de jad pentru relaxare. Pachetele doar pentru Revelion, de cinci zile şi patru nopţi, cu demipensiune, costă 200 de euro, iar masa festivă cuprinde şase feluri de mâncare și va fi urmată de Carnavalul de Anul Nou. Atmosfera va fi întreţinută cu muzică lăutărescă.Staţiunea Băile Tuşnad este rezervată în proporţie de aproximativ 80 la sută pentru Revelion, în vreme ce Crăciunul nu se bucură de căutare, doar două hoteluri oferind pachete, din care s-au vândut mai puţin de 30 la sută, deocamdată. "Am vândut mai puţin Crăciunul, cred că este o sărbătoare de familie şi atunci lumea pleacă mai puţin de acasă. Anul trecut nici nu am făcut pachete din acelaşi considerent, anul acesta am zis să încercăm, dar solicitările sunt destul de puţine. Încă nu este târziu, lumea se decide şi în următoarele zile", spune directorul unui hotel de trei stele, Ileana Colcer.La acest hotel, pachetele de trei, patru şi cinci zile propuse pentru sărbătoarea Naşterii Domnului încep de la 535 de lei şi ajung la 870 de lei de persoană, fiind rezervate predominant de turişti din judeţele apropiate, Braşov şi Mureş. Oferta include împodobitul bradului în seara de Ajun şi un program de colinde, iar masa de Crăciun are un meniu tradiţional, cu produse specifice din Ardeal. În schimb, pachetele de Revelion, de trei, patru şi cinci nopţi, s-au vândut în totalitate încă din luna octombrie. Peţurile acestora au variat între 1.075 de lei şi 1.540 de lei pentru o persoană, în funcţie de durata sejurului. "Predomină pachetul de patru nopţi, vândut în proporţie de 70 la sută, care costă 1.260 de lei. Toate pachetele au incluse micul dejun, dejunul şi cina, servicii SPA şi wellness, acces la piscina hotelului, saună, hidrokinetoterapie în bazin cu apă sărată, masaj de mai multe tipuri, inclusiv hot stone (cu pietre calde)", mai spune directorul hotelului. În 30 decembrie, gazdele au programat un brunch pe terasa hotelului, cu vin fiert, ţuică fierbinte, jumări şi pâine cu untură, pentru ca turiştii să se cunoască şi să socializeze înainte de masa festivă comună din ultima noapte a anului. Petrecerea de Revelion va include un meniu tradiţional, bal mascat, concursuri de dans, karaoke, probe de îndemânare şi muzică live.Pentru petrecerea Revelionului în staţiunea Băile Tuşnad au optat turişti din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Braşov, Cluj şi Mureş.La un alt hotel de trei stele, renovat recent, se pune accent pe confort, camerele având aer condiţionat, minibar, telefon, seif şi internet, restaurantul clasic oferă 120 de locuri, turiştii având acces, de asemenea, la centrul SPA, unde funcţionează o saună umedă, una uscată, jacuzzi, un cabinet de masaj cu diferite terapii şi un cabinet de masaj pentru cupluri. Un sejur de patru nopţi în perioada 29 decembrie - 2 ianuarie, în cameră dublă şi pensiune completă, primire tradiţională, cină dansantă, bal mascat şi masă festivă costă 1.746 de lei de persoană. În pensiunile de trei margarete din staţiune, cel mai ieftin sejur, de trei zile şi două nopţi, costă 500 de lei pentru o persoană, iar cele de patru zile şi trei nopţi, cu ofertă wellness - saună, masaj, jacuzzi şi abonamente la pârtia de schi, excursii cu săniile trase de cai şi masa festivă de Revelion, pot ajunge la 1.790 de persoană, spune Potyo Terez, reprezentant al Asociaţiei Turistice Băile Tuşnad.Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut la pachetele cu trei nopţi de cazare şi demipensiune, dar au rămas aproximativ aceleaşi la pachetele pentru cinci nopţi de cazare.De Revelion, turiştii vor fi răsfăţaţi cu produse specifice gastronomiei tradiţionale secuieşti: gulyas, paprikas de pui, varză călită secuiască cu ceafă de porc afumată, muşchi de vită la grătar, înăbuşit în sos de ceapă, păstrăv şi linte.O altă staţiune din Harghita pe placul turiştilor din ţară este Praid, unde gradul de ocupare în perioada sărbătorilor de iarnă a depăşit 85 la sută, mai mare cu cel puţin 15 procente faţă de anul trecut. Cele mai căutate sunt pensiunile de trei stele, unde camerele au livinguri mari, băi şi bucătării proprii, precum şi acces la saună.Dacă anul trecut turiştii plăteau 350 de lei/persoană pentru patru zile şi trei nopţi de cazare în pensiuni, anul acesta pachetele de trei, patru şi cinci zile, care includ tăiatul şi prepararea porcului şi masa festivă încep de la 700 de lei şi îşi dublează preţul, la 1.400 de lei pentru o persoană, direct proporţional cu numărul nopţilor de cazare şi cu oferta, dacă se adaugă plimbări cu săniile trase de cai şi vizite la atelierele meşterilor artizani olari, ale prelucrătorilor de iască şi ţesătorilor din Corund. Cei care nu vor să opteze pentru unul dintre pachetele oferite, mai pot găsi cazare în regim la cheie şi self-catering la cel puţin 120 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi."Mai avem câteva locuri libere, cine vine în Praid poate vizita şi salina, care va fi deschisă în perioada sejururilor de sărbători, cu excepţia zilei de 1 ianuarie, când va fi închisă. Iar gurmanzii pot veni cu încredere la restaurantele pensiunilor, unde vor găsi tot ce poftesc, de la preparatele tradiţionale, până la cele din vânat, urs, căprioară şi cerb, în care s-au specializat bucătarii noştri", spune Laszlo Ildiko, reprezentant al ANTREC Harghita.Ea menţionează, printre specialităţile "la modă", unice în ţară şi pregătite după reţete proprii, pulpa de urs umplută cu prune uscate, merele coapte umplute cu caşcaval şi prune, "degeţele de cerb harghitene" preparate din carne gătită într-un sos cu condimente speciale şi garnisite cu găluşte ungureşti sau cu piure din cartofi cu caşcaval afumat.Salina Praid nu va mai organiza Revelionul 2014 şi balul mascat din prima zi a noului an în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare, conducerea afirmând că numărul doritorilor nu este destul de mare ca să fie rentabil. Singurul hotel din staţiunea Praid a fost rezervat în proporţie de aproximativ 75 la sută, pentru Revelion, faţă de doar 30 la sută din capacitatea de cazare reţinută anul trecut în aceeaşi perioadă."Cu Crăciunul nu ne-am ocupat pentru că este singura sărbătoare de care ne mai luăm şi noi liber, ne odihnim pentru Revelion, dar, pe de altă parte, nici nu am avut cerere, doar câteva familii s-au arătat interesate", afirmă directorul hotelului, Cristian Grosu. Pachetul de patru nopţi, cu demipensiune, tăiatul şi pomana porcului, inclusiv masa festivă tradiţională de Revelion, costă 890 de lei de persoană, iar cel cu 5 nopţi de cazare 990 de lei de persoană. Opţional, hotelul poate organiza excursii cu săniile trase de cai, vizite la atelierele meşterilor din Corund, la păstrăvăria de la Câmpul Cetăţii, la Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni - unic în ţară - şi vizite în salină, numai la comandă, pentru grupuri de minim zece persoane, cu plata separat.Staţiunea Borsec este preferată de iubitorii de schi, care mai au ocazia să facă rezervări.Primarul oraşului, Mik Jozsef, spune că până în prezent au fost ocupate 60 la sută dintre locurile disponibile de Crăciun, iar de Revelion "95 la sută din staţiune a fost reţinută".Pentru Crăciun nu sunt pachete speciale, turiştii putând închiria o cameră cu 60 până la 130 de lei pe noapte şi putând comanda de mâncare, inclusiv masa festivă, meniul fiind unul prin excelenţă tradiţional, cu produse ardeleneşti, în special secuieşti. Pachetele de Revelion, de cinci zile şi patru nopţi, rămase disponibile pot fi achiziţionate la preţuri începând de la 460 de lei şi până la 1.300 de lei, în funcţie de meniu, faţă de ofertele similare care costau anul trecut între 800 de lei şi 1.100 de lei de persoană."Avem pârtia de schi care, dacă va mai ninge, iar stratul de zăpadă consistent se menţine, săptămâna viitoare îi dăm drumul. O să fie deschis şi patinoarul de la baza pârtiei, avem sănii trase de cai, iar proprietarii de pesiuni se pregătesc cu de toate, cu cina porcului, cu tot felul de evenimente, pentru că vrem să organizăm în fiecare weekend câte ceva, concerte, muzică live şi multe jocuri de iarnă", explică Mik Jozsef.O altă atracţie a Borsecului o constituie baia "Ó-sáros", cu apă minerală încălzită, unde un pachet complet, cu baie, saună şi masaj general costă 50 de lei pentru o persoană.Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzică lăutărească și mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeșului0.05

Shopping City Suceava
DAREX AUTO - Showroom Botosani
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Optik Tataru - Cabinete Oftalmologice in Suceava
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei