Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 253 (5460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic: Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni

Miercuri, 30 Octombrie 2013 (13:28:01)

Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni şi de şapte ori mai mulţi decât americani, a declarat pentru MEDIAFAX profesor doctor Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

Medicul a spus că, din păcate, România ocupă un loc fruntaş la capitolul accident vascular cerebral.

"Putem nominaliza ca principali vinovaţi ateroscleroza, hipertensiunea arterială, bolile cardiace - fibrilaţia atrială, infarctul miocardic, bolile valvulare, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, bolile vaselor mari de sânge - de exemplu disecţia arterială, care reprezintă una dintre principalele cauze de accident vascular cerebral la tineri, cauze rare - genetice, vasculite, vârsta înaintată", a precizat profesor universitar doctor Dafin Mureşanu.

El a mai spus că bolile degenerative ale creierului provoacă deteriorarea progresivă a unora dintre parţile creierului, responsabile cu controlul cunoaşterii, emoţiilor şi a comportamentului, iar disfuncţia se va amplifica pe parcursul timpului.

Tulburările neurocognitive sunt formele cel mai des întâlnite ale bolilor neurodegenerative. Persoanele cu aceste suferinţe îşi vor pierde treptat abilităţile intelectuale şi cognitive, ajungând în final la demenţă, a adăugat medicul.

Potrivit profesorului Mureşanu, există o serie de factori favorizanţi care pot fi modificaţi, cum ar fi hipertensiunea arterială, precizând că tensiunea arterială ar trebui verificată regulat şi tratată corespunzător. De asemenea, printre recomandări sunt: renunţarea la fumat, consumul moderat de alcool, evitarea sedentarismului şi tratarea diabetului zaharat.

"Am putea preveni toate aceste boli şi printr-un sistem de sănătate bine finanţat şi organizat. În primul rând, ar trebui să se pună accent pe medicina de prevenţie, dar acest lucru pare să nu fie luat în serios de către potenţialii pacienţi", a mai spus preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic: Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic: Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei