Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 246 (5453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sanitas: Rămânem deschişi la dialog, dar continuăm acţiunile de protest

Marţi, 22 Octombrie 2013 (16:08:28)

Federaţia Sanitas anunţă, după discuţiile de luni cu conducerea Ministerului Sănătăţii, că nu acceptă schimbarea statutului spitalelor şi vrea o lege a salarizării pentru întreg personalul din Sănătate, precizând că rămâne deschisă la dialog, însă va continua acţiunile revendicative.

Sindicaliştii de la Sanitas mai cer "încheierea urgentă a contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, pentru a se asigura un minim de protecţie pentru membrii de sindicat", după cum se arată într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Precizările federaţiei sindicale vin după ce reprezentanţii Sanitas Bucureşti au anunţat, luni seară, că cer şi demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, date fiind nemulţumirile pe care le au în urma discuţiilor cu acesta.

"Reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România au respins categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităţilor sanitare. Pe lângă alte argumente, ministrul Sănătăţii a afirmat că prezenta lege trebuie schimbată, fiind o lege «comunistă», cu toate că a intrat în vigoare în mandatul precedent al domnului Nicolăescu", a declarat preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Husanu.

De cealaltă parte, MS a precizat că, în urma discuţiilor purtate luni, va înainta o serie de propuneri de modificare a proiectelor pilot privind statutul spitalelor şi creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale.

"La proiectul privind statutul spitalelor s-au făcut referiri la mai multe aspecte, care să asigure buna funcţionare a acestora. De asemenea, s-au evidenţiat avantajele şi dezavantajele proiectelor, precum şi faptul că o nouă lege de salarizare a personalului medical nu exclude proiectul pilot iniţiat de minister", s-a arătat într-un comunicatul transmis de MS.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14-16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu ţin cont de ceea ce li se spune şi fac presiune fără să ţină cont că sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marş în Capitală, chiar dacă rezultatul discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor este optimist, a anunţat, în 15 octombrie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când "promisiunile" făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

"Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament - Ministerul Finanţelor - Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor", a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanţilor coaliţiei cu cei doi miniştri, la Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus, tot atunci, că salarizarea medicilor va fi discutată săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind plecată din ţară.

În 9 octombrie, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că premierul Victor Ponta a decis constituirea unei comisii formate din miniştrii Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, care să analizeze principiile procesului de reformă în sănătate şi revendicările coaliţiei din domeniu.

Angajaţii din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanşeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor acestora

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Potrivit MS, proiectul privind statutul spitalelor ar urma să fie experimentat, din 2014, în 12 unităţi sanitare.

Conform proiectului, spitalele vor fi împărţite în două categorii: de interes naţional - spitalele regionale şi cele de urgenţă - şi de interes local - spitalele municipale şi orăşeneşti.

Spitalele-pilot de interes local se pot reorganiza, la iniţiativa instituţiei care are în responsabilitate managementul spitalului, şi ca asociaţii sau fundaţii medicale, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de furnizare de servicii medicale de interes general sau în interesul unor colectivităţi, prevede proiectul.

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor prevede că spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat.

"Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat", a explicat, în 31 iulie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sanitas: Rămânem deschişi la dialog, dar continuăm acţiunile de protest.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanitas: Rămânem deschişi la dialog, dar continuăm acţiunile de protest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei