Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 245 (5452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tobă: Dacă protestele vor degenera, vom soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale

Luni, 21 Octombrie 2013 (14:11:07)

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni că până acum manifestaţiile din Bucureşti au avut un caracter preponderent paşnic, dar că în cazul în care vor degenera, IGPR va soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale ce vor fi formate.

Petre Tobă a spus că nu poate vorbi de o schimbare de strategie în cazul abordării de către organele statului a manifestaţiilor din Bucureşti şi din ţară, compentenţa în acest caz revenind în exclusivitate Jandarmeriei Române.

"Aici vorbim de competenţe de gestionare a adunărilor publice şi ea revine Jandarmeriei. Noi susţinem Jandarmeria cu toate activităţile privind organizarea publică, circulaţia rutieră ... Consider că până acum manifestaţiile au avut un preponderent caracter paşnic, iar când au degenerat, vă asigur că Poliţia Română va soluţiona cu celeritate toate dosarele penale", a arătat Tobă.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost "aplicată până la capăt" în cazul mintingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte.

Ministrul Radu Stroe le-a spus prefecţilor şi reprezentanţilor Jandarmieriei că vor trebui monitorizate aceste mitinguri.

"Mă refer la cele autorizate şi traseele parcurse în astfel de situaţii, astfel încât să diminuăm imaginea, pe bună dreptate negativă, în legătură cu faptul că nu am aplicat legea până capăt. Rămân totuşi ferm pe ideea pe care şi primul ministru a expimat-o, şi anume aceea că vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetăţeni şi reprezentanţii instituţiilor statului", a spus Radu Stroe, la videoconferinţa cu prefecţii care a avut loc luni.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat însă că şi organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea.

"Organizatorii mitingurilor vor trebui să înţeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie şi, dacă va fi cazul, de nevoie", a spus Radu Stroe.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi explorării şi exploatării gazelor de şist au participat duminică la un marş pe traseul Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii, Piaţa Constituţiei, Calea 13 Septembrie, Izvor, de unde au revenit la Universitate.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situația să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violențele sunt o soluție".

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt paşnice, precizând că ceea ce nu va accepta este "momentul în care disputa ajunge la violenţă".

"Cred că într-o democraţie este foarte bine să existe păreri diferite, să existe dreptul absolut al celor care nu sunt de acord să îşi spună punctul de vedere. Ceea ce nu voi accepta, cât sunt prim-ministru, şi ce nu trebuie să accepte niciun om politic serios, responsabil, nu tot felul de aventurieri, este momentul în care disputa normală, dialogul, controversa ajunge la violenţă, agresiune, înlălcarea legilor. Acolo nu cred că vreun om normal la cap poate să fie de acord să ne rezolvăm problemele prin violenţă. În rest, încurajez dialogul, respect pe toţi cei care au o altă părere", a spus premierul.

El a declarat că, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi cu şefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente.

"Atât timp cât protestele sunt paşnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naţionale, nu intră pe proprietăţi private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacţie exagerată a forţelor de ordine şi nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care foloseşti violenţa, agresezi forţele de ordine, când blochezi un oraş sau o ţară, atunci sigur vom interveni", a mai spus Ponta.

Victor Ponta a adăugat că ştie că în apropiere de Roşia Montană, la Câmpeni, există o grupare extremistă care incită la violenţă, dar că se vor lua măsuri ca manifestările extremiste şi violente să nu se extindă.

"Am văzut că este un grup extremist care încearcă să creeze o provocare violentă la Câmpeni, în apropierea Roşiei Montane. Vom avea grijă ca să nu lăsăm manifestările extremiste şi violente să se extindă şi vom lua măsuri", a mai spus premierul.

Ponta a precizat că nu vrea ca România să trăiască într-un "iz al anilor '80" fără să se dezvolte precum celalalte ţări europene.

"Ce vrem să facem în România? Să ne dezvoltăm ca toate celelalte ţări folosindu-ne resursele, îmbunătăţind infrastructura sau vrem să trăim aşa într-un iz al anilor '80? N-o să mai avem nici maşini, nici exploatări petroliere, nimic, şi o să fie totul OK", a spus el.

Întrebat dacă această poziţie o va avea ca premier şi dacă, totuşi, va vota împotrivă ca parlamentar, Ponta a răspuns: "Am şi eu umor, ca şi dumneavoastră".

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei, unde mai mulţi protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât după intervenţia forţelor de ordine, iar luneta maşinii sale a fost spartă.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tobă: Dacă protestele vor degenera, vom soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tobă: Dacă protestele vor degenera, vom soluţiona cu celeritate eventualele dosare penale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei