Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS menţine estimarea privind creşterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea

Luni, 7 Octombrie 2013 (13:07:38)

Institutul Naţional de Statistică (INS) a menţinut estimările privind creşterea economică din trimestrul al doilea şi primul semestru, la 0,5% faţă de ianuarie-martie, respectiv 1,8% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, PIB urcând astfel la jumătatea anului, ca serie brută, la 267,811 miliarde lei.

Creşterea PIB de 1,8%, la semestru, este valabilă atât pentru seria brută cât şi pe cea ajustată sezonier (în funcţie de care PIB a ajuns după şase luni la 308,834 miliarde lei).

Pentru trimestrul al doilea, PIB - date ajustate sezonier - este estimat la 155,585 miliarde lei, mai mare, în termeni reali, cu 0,5% faţă de primele trei luni ale anului şi cu 1,4% comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2012. Ca serie brută PIB a fost în trimestrul al doilea de 146,915 miliarde lei, în creştere, în termeni reali, cu 1,5% faţă de trimestrul II 2012.

La începutul lunii septembrie INS a anunţat că PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, şi cu 1,8% la semestru, creşteri mai mari faţă de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creşteri în industrie, imobiliare, agricultură şi activităţi profesionale şi scădere în construcţii.

Statistica notează luni că din punctul de vedere al formării PIB în trimestrul II 2013 modificări ale contribuţiei la creşterea economică, între cele două estimări, au înregistrat construcţiile, de la -0,5% la -0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +0,9 puncte procentuale, de la 94,6% la 95,5%, comerţul cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la-0,1% la -0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -1,4 puncte procentuale (de la 99,3% la 97,9%), administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, de la +0,2% la +0,1%, ca urmare a revizuirii datelor privind sectorul Administraţii publice, respectiv impozitele nete pe produs, de la-0,6% la -0,5%, ca urmare a modificării volumului impozitelor pe produs cu +0,4 puncte procentuale (de la 95,8% la 96,2%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul II 2013 modificări ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat consumul final, de la +0,1% la +0,2%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populaţiei cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,2% la 100,3%) şi a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administraţiilor publice cu +0,2 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,8%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,7%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,9 puncte procentuale (de la 96,2% la 97,1%); modificarea a fost determinată de rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice, respectiv exportul net de bunuri şi servicii, de la +6% la +6,1%, ca urmare a creşterii cu 1 punct procentual a contribuţiei exportului de bunuri şi servicii corelată cu creştere cu 0,9 puncte procentuale a importului de bunuri şi servicii.

La semestru, din punctul de vedere al formării PIB nu s-au înregistrat modificări ale contribuţiilor, între cele două estimări.

Acestea apar însă raportat la utilizarea PIB. Modificările se referă la contribuţiile consumului final, de la +0,0% la +0,1%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populaţiei cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,0% la 100,1%) şi a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administraţiilor publice cu +0,1 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,7%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,9%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,5 puncte procentuale (de la 95,6% la 96,1%), după rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice în trimestrul II, respectiv exportul net de bunuri şi servicii, de la +5,3% la +5,4%, ca urmare a creşterii cu 0,6 puncte procentuale a contribuţiei exportului de bunuri şi servicii corelată cu creştere cu 0,5 puncte procentuale a importului de bunuri şi servicii.

Pentru trimestrul al treilea primele estimări ale INS vor fi publicate la 14 noiembrie.

BNR a revizuit, în august, prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI şi autorităţile române estimau o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS menţine estimarea privind creşterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS menţine estimarea privind creşterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei