Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 228 (5435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI:Descentralizarea IGPR care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută

Marţi, 1 Octombrie 2013 (14:40:19)

Ministerul de Interne susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la MAI, care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de OUG.

În ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de ordine publică în subordinea primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că "orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului".

"Ministerul Afacerilor Interne (MAI) apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale", arată marţi Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, "cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator".

Conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetățeanului.

"În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României", se mai arată în comunicatul citat.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

"Nu a fost o circulară pe care am trimis-o eu în teritoriu. Sunt câteva luni de când împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, primari de comune, oraşe municipii şi preşedinţi de CJ lucrăm împreună la un pachet de legi, printre care şi Legea descentralizării", a spus Dragnea.

El a precizat că a colectat la Ministeul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice toate solicitările primarilor şi le-a dat forma unui proiect de lege, pentru că erau solicitări legate de principii.

"Le-am pus (propunerile, n.r.) într-o formă de proiect de lege şi le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o aşa prin ţară cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor, n.r.), punctual, la cele patru asociaţii, să se uite pe forma finală, să se uite şi la ce au propus ceilalţi, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual şi alte adăugiri şi să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL şi, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru", a spus Dragnea.

"Ce m-a surprins pe mine foarte tare - de ce primarii au înţeles că trebuie să se consulte şi cu specialiştii de la «Gândul»? Asta nu am înţeles. Ştiu că-s foarte buni specialişti în administraţie şi în descentralizare acolo. Nu am înţeles de ce au dat-o. Dacă, într-adevăr, îşi doresc descentralizare, pe care eu mi-o doresc foarte tare şi premierul o doreşte foarte tare, trebuia să iasă public cu acest proiect după ce îl finalizăm. Suntem în plin proces de elaborare a acestui proiect de act normativ", a mai spus Dragnea.

El a arătat, însă, că este de acord cu prevederile din proiectul de lege apărut în "Gândul".

"În principiu, sunt de acord. E o dezbatere, mie îmi convine, tot ce este scris acolo eu susţin fără niciun fel de rezervă, pentru că sunt lucruri în care cred de ani de zile şi sunt lucruri născute din imperfecţiunile legislaţiei care ne-au afectat sau afectează în continuare funcţionarea administraţiei locale", a mai spus el.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de "Gândul" modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Conform "Gândul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale". Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi, subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI:Descentralizarea IGPR care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI:Descentralizarea IGPR care ar avea efectele asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei