Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 227 (5434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI cere parlamentarilor să se implice în problemele educaţiei şi ameninţă cu proteste

Luni, 30 Septembrie 2013 (16:36:28)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere parlamentarilor implicare în soluţionarea problemelor sistemului de învăţământ, prin alocarea a cel puţin şase la sută din PIB şi modificarea Legii educaţiei naţionale, şi ameninţă cu proteste în cazul nerezolvării acestora.

Colegiul naţional al liderilor FSLI, în numele celor 173.000 de membri de sindicat ale căror drepturi şi interese le reprezintă, solicită parlamentarilor să se implice în soluţionarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi salariaţii acestuia, respectiv alocarea, începând cu 2014, a minimum şase la sută din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public şi modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să conducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la creşterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Principalele modificări care se impun, în opinia sindicaliştilor, sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, introducerea prevederilor privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii cer ca aceste modificări să se facă până în 30 noiembrie 2013.

Ei mai solicită adoptarea unei legi de salarizare, prin care lefurile profesorilor debutanţi să fie mărite cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2 la 1.

"Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi, le permit un trai sub limita de subzistenţă", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de FSLI.

Sindicaliştii solicită ca toate aceste probleme să fie rezolvate înainte de adoptarea Legii Bugetului de stat pentru 2014.

O altă solicitare a lor, care ar trebui rezolvată până în 30 aprilie 2014, vizează depolitizarea învăţământului, în sensul că, la dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

Reprezentanţii FSLI mai cer regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, pentru a se pune accent pe latura formativă, şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că subfinanţarea cronică a educaţiei, a cercetării şi a sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională, în condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depinde poziţia pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare! Parlamentul României, conform prerogativelor legale, are competenţa să dea soluţii pentru salvarea învăţământului românesc! Iar acest lucru depinde de voinţa pe care o aveţi, de a vă implica în rezolvarea acestor situaţii grave", se arată în apelul transmis parlamentarilor.

Sindicaliştii avertizează că, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona aceste probleme, vor demara procedurile necesare pentru declanşarea acţiunilor de protest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI cere parlamentarilor să se implice în problemele educaţiei şi ameninţă cu proteste.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI cere parlamentarilor să se implice în problemele educaţiei şi ameninţă cu proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei