Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 219 (5426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Climatolog ANM:Afirmaţia că vine cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani-nefundamentată ştiinţific

Vineri, 20 Septembrie 2013 (17:59:49)

Roxana Bojariu, şeful Secţiei Climatologie din ANM, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că afirmaţia potrivit căreia în Europa se anunţă cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani nu este fundamentată ştiinţific, neputându-se face o astfel de predicţie cu atât de mult timp înainte.

Contactată de MEDIAFAX în legătură cu ştirile apărute în ultimele două zile potrivit cărora meteorologi ruşi, dar şi unii europeni ar anticipa iarna cu cele mai scăzute temperaturi din ultimul secol, Bojariu a spus că "nu este fundamentat ştiinţific să se facă o astfel de afirmaţie" şi că, din câte ştie, aceasta nu aparţine unui serviciu naţional de meteorologie, omolog al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM).

Ea a mai arătat că nu pot fi previzionate temperaturile şi precipitaţiile care se vor înregistra în iarnă cu atâta timp înainte, existând deocamdată doar indicaţii în acest sens, care nu sunt suficiente pentru o predicţie.

O indicaţie importantă este oscilaţia nord-atlantică - fenomenul prin care se face transferul de căldură şi umiditate în emisfera nordică, explică Bojariu. Aceasta are două faze, pozitivă şi negativă, care alternează în timpul iernii. Faza pozitivă înseamnă o intensificare a vânturilor vestice care aduc peste continent aer mai cald, de deasupra oceanului, şi astfel condiţii termice mai blânde. În această fază, cantitatea de precipitaţii este mai ridicată în nordul Europei, şi mai scăzută în sud. Faza negativă constă în reducerea intensităţii acestor vânturi şi, în consecinţă, absenţa aportului de aer cald. Precipitaţiile vor fi, la rândul lor, mai abundente în sud şi mai reduse în nordul continentului.

Pentru a anticipa cum va fi iarna în Europa, meteorologii încearcă să prevadă care dintre cele două faze va fi cea predominantă, ghidându-se după temperatura apei în Atlanticul de Nord, încă din luna mai, şi după extinderea stratului de zăpadă în Asia, de la sfârşitul lunii octombrie. Aceste coordonate nu arată însă decât care sunt şansele să predomine o fază sau cealaltă, situaţia putându-se modifica până la începerea iernii. În plus, oscilaţia nord-atlantică nu este singurul factor care influenţează clima în Europa, mai arată Bojariu.

Aceasta a precizat că, în prezent, temperaturile din Atlanticul de Nord ar sugera predominanţa fazei negative, dar "tabloul va fi mult mai clar în noiembrie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Climatolog ANM:Afirmaţia că vine cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani-nefundamentată ştiinţific.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Climatolog ANM:Afirmaţia că vine cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani-nefundamentată ştiinţific0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei