Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România e percepută mai rău decât e în realitate; în UE sunt ţări mult mai corupte

Luni, 16 Septembrie 2013 (14:15:47)

Preşedintele Băsescu consideră că România e percepută mai rău decât e în realitate şi că în UE sunt ţări mult mai corupte, în care Justiţia e mult mai temătoare să se atingă de oameni politici şi, cu toate acestea, România e definită ca având o Justiţie ce nu are curaj să se atingă de politicieni.

"Am convingerea că România este percepută mai rău decât este ea în realitate. Realităţile româneşti sunt mai bune decât descrierea pe care o avem în opinia publică europeană când vine vorba de România. De exemplu, azi România e o ţară echilibrată macroeconomic, care are şanse de creştere economică dacă atrage fonduri europene mai mare decât ar putea realiza multe alte ţări. România e o ţară care are o istorie pentru care merită respectată. România e o ţară extrem de frumoasă. România e o ţară cu oameni care în general sunt civilizaţi şi educaţi iar despre noi se ştiu în UE lucruri mult mai rele şi mult mai puţin importante", a spus luni Băsescu, la Forumul European pentru Diplomaţie Publică.

Şeful statului a precizat că este convins că în UE sunt ţări mult mai corupte decât România, în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici.

"Sunt convins că sunt ţări în UE mai corupte decât România. O spun cu responsabilitate şi ştiind despre ce vorbesc. Sunt convins că în UE sunt ţări în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Şi totuşi România este cea definită ca având o Justiţie care nu are curaj să se atingă de oameni politici importanţi. Deci problema e la noi - cât de credibili suntem în acţiunile noastre şi cum ne prezentăm explicând cine suntem", a adăugat şeful statului.

Şeful statului a precizat că România are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte.

"Lumea nu poate fi păcălită - şi asta e o altă realitate. Aici nu vorbim să facem publicitate unui produs prost spunând că e bun. Nu vorbim de un detergent care nu spală şi el trebuie prezentat ca unul extrem de eficient, ci vorbim de o ţară care se numeşte România, care are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte", a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că o cauză pentru care România are o imagine mai rea decât în realitate ţine de faptul că românii nu cred în ei înşişi.

"Cred că o cauză a unei imagini mai rele decât realităţile noastre e că noi nu credem în noi. Ne-a intrat în cap faptul că pe noi ne conduc alţii, pe noi ne conduce FMI, pe noi ne conduce Bruxelles-ul. În realitate, nu facem decât să ne aliniem unor reguli în UE la care am achiesat. Noi am spus că vrem acolo, nu ne conduce nimeni, ne conducem noi înşine după regulile pe care am acceptat să le aplicăm", a spus Băsescu.

El a arătat că lipsa de credibilitate a României are drept cauză faptul că nu aplică aceste reguli la care a achiesat.

"Lipsa de credibilitate vine când nu aplicăm aceste reguli. Dar în ţară, de multe ori, mass-media şi politicienii tratează efortul de aliniere la regulile la care toţi românii au vrut să achieseze ca fiind semne de slăbiciune. Sau e lipsa capacităţii politicienilor de a explica că într-o lume globală nu trăiesc singuri. Într-o lume globală regulile scrise şi nescrise ale naţiunilor democratice trebuie respectate", a spus şeful statului.

Băsescu a spus că problemele de imagine vin chiar de la români.

"Suntem conştienţi de unde vin problemele de imagine pe care le avem - vin de la noi înşine. Marea problemă e cum ne convingem unii pe alţii că avem reguli interne. A respecta reguli, a avea abordare internă egală cu cea externă, a-ţi respecta angajamentele - sunt parte a unui sistem de credibilizare a ţării. Cum să facem, sau cum să explicăm, să ne autoeducăm sau să ne educe cineva că a fi unitari în probleme esenţiale de interes naţional e una din cheile succesului?", a mai arătat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România trebuie să îşi determine acele elemente care o identifică în lumea globală şi europeană.

"Românii nu pot fi mândri că avem zece portavioane nucleare şi stăpânim lumea, sau că avem gaze să dăm la toată Europa, sau că suntem cel mai mare popor din lume. Dar pot fi mândri de lucruri pe care le au acasă: un popor talentat, un popor relativ bine educat, capabil de efort, o ţară frumoasă. Guverne consecvente, punerea intersului naţional deasupra jocului politic de partid - putem face ca să fim recunoscuţi ca o naţiune serioasă", a mai spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România e percepută mai rău decât e în realitate; în UE sunt ţări mult mai corupte.
 Vizualizări articol: 679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România e percepută mai rău decât e în realitate; în UE sunt ţări mult mai corupte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei