Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 196 (5403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creşterile salariale din sectorul privat au încetinit în acest an la 4,6%

Duminică, 25 August 2013 (15:09:53)

Creşterile salariale din sectorul privat au încetinit în acest an la 4,6%, de la 5,1% în 2012, dar s-au plasat peste rata inflaţiei, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell, realizat de compania de audit şi consultanţă PwC România

"Temperarea creşterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate în cadrul studiului PayWell, cu excepţia IT&C, dar sectoarele cu creştere salarială reală (peste inflaţie) sunt cele de producţie (auto, industrială), de bunuri de larg consum, distribuţie, IT&C şi farmaceutice, în timp ce companiile din sectorul bancar şi retail au aplicat creşteri salariale sub nivelul inflaţiei", se arată într-un comunicat al companiei.

Nivelurile cele mai ridicate ale creşterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) şi personalul operaţional şi de vânzări (4,5%).

"În ultimii ani, creşterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decât cele planificate în anul anterior, iar pentru anul următor tendinţa continuă: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell şi-au stabilit deja o politică de creşteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflectă deopotrivă ancorarea aşteptărilor inflaţioniste într-o zonă mai redusă, dar şi menţinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenţi la evoluţia economică şi nemaifiind dispuşi să crească costurile salariale decât în limita câştigurilor de productivitate", a declarat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

În ceea ce priveşte componenta salarială variabilă, mai mult de jumătate dintre companiile participante la studiu acordă bonusuri de performanţă. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management, fiind oferite de 52% dintre respondenţi, în timp ce mai mult de o treime oferă aceste bonusuri pentru personalul operaţional şi de vânzări.

Nivelul mediu efectiv plătit însă al bonusului de performanţă a fost mai scăzut decât cel planificat şi variază între jumătate de salariu şi patru salarii lunare.

Numărul de companii care oferă prime fixe este de asemenea în scădere faţă de anii anteriori. Conform ediţiei de anul acesta a studiului, doar 28% dintre companiile participante oferă prime fixe tuturor categoriilor de angajaţi. Acest tip de prime este oferit de obicei în sectoarele cu activitate de producţie, ca urmare a clauzelor incluse în contractul colectiv de muncă. Bonusurile fixe pot fi atât sume predeterminate, valoarea lor variind între 200 lei şi 1.500 lei, cât şi procent din salariu, iar în acest caz valoarea medie este echivalentul unui salariu lunar.

În privinţa principalelor beneficii oferite pe piaţa din România, s-a observat o creştere a numărului de companii care oferă beneficii legate de stilul de viaţă al angajaţilor, de exemplu activităţi sportive, în timp ce pentru celelalte categorii de beneficii -sociale, de siguranţă, etc- se păstrează tendinţa de scădere din anii anteriori.

Potrivit studiului citat, structura pachetului total de remunerare s-a schimbat în sensul creşterii componentei variabile (bonusurile de performanţă şi comisioanele din vânzări) simultan cu scăderea ponderii salariului fix garantat în pachetul de remunerare, în timp ce ponderea beneficiilor rămâne aceeaşi ca anul trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterile salariale din sectorul privat au încetinit în acest an la 4,6%.
 Vizualizări articol: 815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşterile salariale din sectorul privat au încetinit în acest an la 4,6%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei