Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 176 (5383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duşa către jurnalişti:Citiţi legea, să nu mai vorbiţi prostii.Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul

Joi, 1 August 2013 (14:06:04)

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Braşov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian al României, că jurnaliştii ar trebui să studieze legea şi să nu mai vorbească "prostii", despre "OZN-uri şi alte chetiunii care nu-şi au locul".

Întrebat de jurnalişti despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat de întrebare.

"Aveţi dumneavoastră o problemă?", a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariştilor să citească Legea
256/2001, ca să nu mai vorbească "prostii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă vă întoarceţi la lege şi o studiaţi, ca să nu mai vorbiţi prostii, o să vedeţi că este o anumită procedură de identificare a navelor. În momentul în care o navă se apropie de spaţiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, dacă nu se răspunde, automat se ridică avioanele de vânătoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini dacă are o defecţiune şi este atenţionată şi se însoţeşte până iese din spaţiul nostru aerian", a spus ministrul.

El a a făcut referire la Legea 256/2001 în legătură cu modul de acţiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizaţie de survolare a spaţiului aerian al României.

"Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând, România este stat al UE şi graniţa României este graniţă a NATO şi a UE şi noi avem datoria să apărăm aceste graniţe, să supraveghem graniţele atât aerian, terestru, cât şi maritim. Trebuie să mai ştiţi că este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE şi NATO. La nivelul UE, organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO instituţia care coordonează se află în Spania. Orice informaţie legată de survol spre spaţiul aerian se duce automat către cele două organisme şi de acolo se dă comanda de intervenţie", a mai spus Duşa.

El i-a apostrofat pe jurnalişti, spunându-le: "Dacă aţi avut ieri ce comenta şi să vobiţi de OZN-uri şi de alte chestiuni care nu-şi au locul, îmi pare foarte rău. Când vorbim de aparate neidentificate, sunt acele aparate care nu se identifică atunci când li se solicită de către turnurile de control".

Jurnaliştii i-au cerut ministrului să-şi retragă insulta, el spunând că îşi retrage remarca.

Întrebat când a avut loc ultima pătrundere neautorizată în spaţiul aerian românesc, Duşa a spus că s-a întâmplat "ieri dimineaţă sau acum două nopţi".

"M-aţi întrebat şi ieri la Piteşti când a existat o intenţie de a ajunge în spaţiul de supraveghere aerian al României şi v-am spus că ieri dimineaţă sau acum două nopţi. S-au apropiat două avionae de spaţiul românesc, n-au răspuns la apelurile radio şi au fost ridicate două MiG-uri care le-au condus în afara spaţiului. OZN-uri mai puţin", a adăugat ministrul Apărării.

Mircea Duşa a participat, joi, în Piaţa Sfatului din Braşov, la ceremonia de avansare şi absolvire a promoţiei "Aurel Vlaicu - 100" de la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă".

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Piteşti, că este necesară achiziţionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi.

"Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării", afirma Mircea Duşa.

El susţinea că aceste lucruri de întâmplă "destul de des" şi se folosesc, în momentul de faţă, de MIG-urile din dotare.

"Ieri noapte (n.r. - în noaptea de luni spre marţi) s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice. Sunt tot felul de situaţii când noi, pe procedurile internaţionale şi europene pe care le avem pe această speţă, acţionăm, dar nu vă pot spune dacă am acţionat în forţă", spunea ministrul Mircea Duşa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duşa către jurnalişti:Citiţi legea, să nu mai vorbiţi prostii.Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duşa către jurnalişti:Citiţi legea, să nu mai vorbiţi prostii.Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei