Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 164 (5371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un medic din comisia de expertiză a cumpărat cartea bărbatului care a încercat să detoneze o bombă

Joi, 18 Iulie 2013 (16:36:02)

Bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi şi care este internat la Spitalul "Socola" a fost supus, joi, unei noi expertize psihiatrice, acesta venind în faţa membrilor comisiei cu cartea sa "Prima mea luptă", pe care un medic a cumpărat-o cu 50 de lei.

Oliver Stan, bărbatul care în 8 iulie a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs de la Facultatea de Electronică din Iaşi, a fost supus, joi, unei noi expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă are discernământ.

Membrii comisiei au precizat că bărbatul a venit în faţa medicilor cu un exemplar al cărţii sale "Prima mea luptă", care conţine amănunte din perioada în care acesta a stat internat, în trecut, la Spitalul "Socola" din Iaşi.

"Ne-a adus cartea şi ne-a rugat să o citim, ca să înţelegem în profunzime problemele lui. L-am întrebat cât să-i dau pe carte, deoarece chiar o voiam, pentru a înţelege mai bine trăirile pe care le are bolnavul. S-a ruşinat, iar după multe insistenţe, mi-a spus 50 de lei, bani pe care i-am dat. A dat şi un autograf, scriind «prima mea carte vândută»", a spus medicul legist Călin Scripcaru, membru al comisiei de expertiză.

Managerul Spitalului de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că pacientul a fost cooperant, a răspuns la întrebări, dar că vor mai fi necesare una sau două expertize, pentru a i se stabili discernământul.

"Este consevent şi coerent în idei. E un pacient complex. În salon nu pune probleme, vorbeşte cu ceilalţi bolnavi, dar spune că se plictiseşte. Ne-a cerut un calculator şi un top de hârtie, pentru că vrea să scrie. Din păcate, nu putem să-i satisfacem cererea", a spus medicul Lucian Burlea.

Oliver Stan a fost supus, joia trecută, unei prime expertize psihiatrice, din comisia de examinare făcând parte doi psihiatri, un psiholog şi un medic legist.

"Aceste examinări repetate sunt necesare pentru confruntarea relatărilor pacientului, pentru consecvenţa sau inconsecvenţa lor. Totodată, se are în vedere evaluarea remuşcărilor faţă de fapta comisă", a spus medicul legist Călin Scripcaru, membru al comisiei de expertiză.

În cazul în care se va stabili că nu a avut discernământ în momentul în care a încercat detonarea bombei, Oliver Stan va fi trimis, cel mai probabil, la Spitalul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă de la Grajduri, judeţul Iaşi.

În 8 iulie, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa era utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie - 1 aprilie.

Surse medicale declarau corespondentului MEDIAFAX că bărbatul le-a spus medicilor de la Socola că a găsit bomba într-o pădure din judeţul Suceava, în apropierea comunei Cârlibaba, şi că iniţial a vrut să o detoneze în această localitate.

Aceleaşi surse susţineau că, prin gestul său, bărbatul a motivat că a vrut să atragă atenţia celor din jurul său.

Potrivit medicilor, bărbatul a spus că de la vârsta de şapte ani vorbeşte cu Dumnezeu, precizând, totodată, că nu are o relaţie prea bună cu mama sa, fiind bătut de către părinţi în copilărie.

"Este un tip introvertit. El afirmă că s-a retras de lume, preferând să locuiască în munţi, unde şi-a amenajat singur o colibă. A adus aminte în câteva rânduri despre prietenia sa cu o fată, pe când avea vârsta de 23 de ani. Se simte o frustrare la el că de atunci nu a mai cunoscut o altă tânără", afirmau aceleaşi surse.

Medicii precizau că, în cadrul discuţiei, Oliver Stan a amintit şi de calul său alb pe care l-ar deţine la Cârlibaba, pe un vârf de munte.

Aceleaşi surse mai declarau că bărbatul ar fi spus că nu vrea să primească medicamente pe perioada şederii sale în spital, întrucât "a ajuns deja la un echilibru cu care este împăcat".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un medic din comisia de expertiză a cumpărat cartea bărbatului care a încercat să detoneze o bombă.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un medic din comisia de expertiză a cumpărat cartea bărbatului care a încercat să detoneze o bombă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei