Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 161 (5368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lider CNMT: Dezbaterea despre regionalizare întăreşte ideea de a organiza proteste de stradă

Luni, 15 Iulie 2013 (15:25:17)

Preşedintele CNMT - Scanul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Santa Imre, afirmă că dezbaterea despre regionalizare care a avut loc la Balvanyos, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, întăreşte ideea necesităţii de a organiza proteste de stradă faţă de acest proiect.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) - Scanul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), Santa Imre, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că dezbaterea despre regionalizare care a avut loc, vineri, la Balvanyos, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, l-a convins încă o dată şi a întărit necesitatea organizării protestelor de stradă faţă de proiectul regionalizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Santa a subliniat că nu este important cine organizează manifestările, ci scopul acestora, şi anume cel de a protesta faţă de proiectul de regionalizare şi pentru autonomie.

Preşedintele CNMT Scaunul Sepsi consideră că atmosfera dezbaterii de la Balvanyos era una de "hai să o bifăm şi pe asta", menţionând că, în mod inexplicabil, Covasna este singurul judeţ unde dezbaterea nu a fost organizată în oraşul-reşedinţă.

Santa a atras atenţia că este greşit că, atunci când se discută despre Ţinutul Secuiesc, unii politicieni se referă la judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, şi nu la Ţinutul Secuiesc istoric, format din scaunele secuieşti.

Liderul local al CNMT a salutat demersul organizaţiei de tineret a PPMT Covasna (MINTA) de a organiza, în fiecare zi a acestei săptămâni, proteste în faţa Prefecturii Covasna, precizând că nu el este iniţatorul acestor manifestări, aşa cum s-a anunţat iniţial, dar că va fi prezent.

Recent, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi "atenţiona" Guvernul că "nu acceptă" soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

"În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special", preciza Toro T. Tibor.

Manifestările iniţiate de PPMT şi CNMT faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei vor începe, în judeţul Covasna, luni după-amiază. Astfel, zilnic, timp de două ore, vor avea loc proteste în faţa Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Preşedintele PPMT Covasna, Benedek Erika, declara, joi, într-o conferinţă de presă, că partidul va organiza, în 20 iulie, în mai multe localităţi din Transilvania, proteste faţă de proiectul de regionalizare şi pentru autonomie, iar organizaţia judeţeană se alătură acestui demers.

Benedek Erika spunea că în judeţul Covasna protestele vor avea loc simultan, în circa 20 de localităţi şi că la Sfântu Gheorghe ele încep luni.

Iniţial, Benedek afirma că preotul reformat Santa Imre, preşedintele CNMT- Scanul Sepsi (zona municipiului Sfântu Gheorghe), este iniţiatorul acestor proteste, care vor avea loc de luni până vineri, timp de două ore, în faţa Prefecturii Covasna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lider CNMT: Dezbaterea despre regionalizare întăreşte ideea de a organiza proteste de stradă.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lider CNMT: Dezbaterea despre regionalizare întăreşte ideea de a organiza proteste de stradă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei