Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 157 (5364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Randamentele fondurilor de pensii se situează între 9% şi 11%, iar activele au depăşit 12 mld. lei

Miercuri, 10 Iulie 2013 (15:57:49)

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat, în ultimii 5 ani, randamente medii anuale de 11,4%, respectiv 9,4%, şi au ajuns la active de 12,2 miliarde lei (2,75 mld. euro) la 30 iunie, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România.

Pilonul II a fost lansat în mai 2008 şi avea 5,9 milioane de participanţi la finele lunii iunie, dintre care însă pentru doar 3,6 milioane sunt virate contribuţii lunare de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

"De la lansare şi până la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii au primit în administrare contribuţii brute totale în valoare de 9,68 miliarde de lei, ajungând, în urma activităţii investiţionale, la active nete de 11,53 miliarde de lei. Diferenţa de 1,85 miliarde de lei reprezintă câştigul investiţional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la acest sistem. Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat în ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%", se mai spune în comunicat.

În acest an, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o crestere de jumatate de procent anual, până în 2016.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au depăşit 300.000 de participanţi la jumătatea anului, dintre care însă doar mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile.

"În 45% dintre cazuri, angajatorul este cel care plăteşte contribuţia la fondurile de facultative (oferind astfel pensia facultativa ca şi beneficiu extra-salarial), iar în alte 45% dintre cazuri participantul individual îşi achită singur contribuţia, cotizând astfel în vederea obţinerii unei pensii suplimentare, facultative. În restul de 10% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajatorul şi angajatul contribuie împreuna, unicul beneficiar al sumelor fiind angajatul)", se mai spune în comunicat.

Pilonul III a fost lansat în mai 2007.

Activele nete pe Pilonul III au ajuns la 30 iunie la 687,5 milioane de lei, cu 34,2% mai mult decât la mijlocul anului 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Randamentele fondurilor de pensii se situează între 9% şi 11%, iar activele au depăşit 12 mld. lei.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Randamentele fondurilor de pensii se situează între 9% şi 11%, iar activele au depăşit 12 mld. lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei