Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 153 (5360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicat: În cazurile de fraudă să fie trase la răspundere cadrele didactice, dar şi părinţii

Vineri, 5 Iulie 2013 (14:08:42)

Federaţia "Spiru Haret" consideră că pentru frauda la examene trebuie traşi la răspundere nu numai profesorii care au acceptat o plată necuvenită, ci şi părinţii care au considerat mita o soluţie pentru a acoperi "trândăvia, dezinteresul şi superficialitatea propriilor copii".

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a solicitat, vineri, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, "adoptarea de urgenţă a unor măsuri coerente, necesare şi suficiente, bazate pe o analiză reală şi corectă a problemelor din învăţământul preuniversitar, care să conducă la modificări de substanţă în funcţionarea acestui sistem".

"În contextul derulării, în această perioadă, a examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, a devenit extrem de vizibilă în spaţiul public problema fraudării acestora, iar incidente de tipul celui de la Liceul «Dimitrie Bolintineanu» din Bucureşti încep să fie şi în alte unităţi de învăţământ", se arată în scrisoarea deschisă a federaţiei sindicale, adresată premierului.

Sindicaliştii susţin că nu sunt de acord cu practicile de fraudare şi consideră că este normal ca, în cazul în care există dovada acestora, instituţiile abilitate trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile.

"Dar este la fel de normal şi corect să căutăm cu atenţie cauzele reale ale apariţiei acestor practici. De aceea, organizaţia noastră atrage atenţia că luarea de mită este considerată infracţiune corelativă cu darea de mită. Aşadar, este cazul să fie trase la răspundere nu numai cadrele didactice care vor fi dovedite că au acceptat o plată necuvenită, ci şi acele persoane care au considerat mita o soluţie pentru a acoperi trândăvia, dezinteresul şi superficialitatea propriilor copii", mai scriu sindicaliştii în documentul citat.

În opinia acestora, un părinte care consideră că educaţia este sarcina exclusivă a şcolii şi "uită" că are, la rândul său, obligaţii de acest fel faţă de copil, este la fel de vinovat ca şi profesorul care acceptă mita.

"Pentru că îndemnul la învăţătură trebuie să vină atât din partea familiei, cât şi a instituţiei, iar un elev nu se va pregăti niciodată dacă ştie că, la sfârşitul celor 8 sau 12 clase, diploma îi este, oricum, «rezolvată» de părinte cu o oarecare sumă de bani. Toate comentariile din media, în ultimele zile, ignoră acest aspect, direcţionând comentariile negative exclusiv asupra cadrelor didactice din comisiile de examene", arată preşedintele federaţiei sindicale, Marian Nistor, în scrisoarea deschisă.

Potrivit lui Nistor, cele mai sigure metode de regres, pe termen lung, ale unei societăţi sunt cele care lovesc în sistemul educaţional şi de sănătate.

"Or, contrar declaraţiilor politice, în România ultimilor 23 de ani, tocmai acestea două sunt cele mai afectate de măsuri, politici şi strategii aberante şi ineficiente. Resursa umană din învăţământ este continuu devalorizată şi umilită. Un cadru didactic al cărui salariu lunar este, în medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat să apeleze, fie la meditaţii cu plată nesupusă impozitării, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la părinţi şi elevi, din nevoia de a-şi asigura traiul zilnic. Suntem acuzaţi de unii că noi, cei de la catedră, ştim care sunt condiţiile financiare din învăţământ şi ne asumăm, totuşi, o salarizare scăzută, pentru că mizăm pe alte beneficii. Este un pseudo-argument, care nu face decât să «justifice» sub-finanţarea cronică din educaţie! Efectele nocive, pe termen mediu şi lung al acestei «viziuni» sunt că zeci de cadre didactice decid anual să părăsească catedra în favoarea unei munci necalificate în agricultura altor ţări din Europa; absolvenţii de facultate refuză an de an posibilitatea de a ocupa un post în învăţământ; există discipline care nu pot fi acoperite cu necesarul de profesori calificaţi iar calitatea actului educaţional scade de la an la an; se desfiinţează unităţi de învăţământ, în special în zona rurală etc", a adăugat Nistor.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" cere premierului elaboraera unei legi care să impună o salarizare decentă, corelată cu un sistem de evaluare corectă a calităţii actului de învăţământ.

"Nu vrem să acoperim non-valoarea, ci dorim să fie recunoscută şi apreciată competenţa reală a celor care practică cu dedicaţie şi cu respect profesia de dascăl. Există încă în şcoala românească un număr foarte mare de persoane din această categorie care ştiu că această meserie cere profesionalism, abilitate didactică şi corectitudine faţă de părinţi şi copii. Însă, în condiţiile în care situaţia din învăţământ va rămâne în parametrii actuali iar munca lor va fi, în continuare, desconsiderată şi blamată, numărul lor se va micşora vizibil. Am primit semnale din ce în ce mai dese de la cadre didactice care cer retragerea în bloc din comisiile de examen de la bacalaureat sau de la Evaluarea Naţională, atât timp cât acuzaţiile de fraudă sunt aruncate asupra întregii categorii profesionale, fără a se face distincţia clară între vinovaţi şi corecţi", a mai arătat Nistor în documentul citat.

Federaţia "Spiru Haret" solicită ca situaţia învăţământului preuniversitar să fie luată în discuţie cu celeritate, inclusiv în structurile de dialog social existente la nivelul Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, iar analiza să fie urmată de măsuri legislative şi financiare care să conducă la redresarea acestuia.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă şi la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Reprezentanţii ISMB au declarat pentru MEDIAFAX că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susţin bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Gusti", aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

Mama elevei de la Liceul "Dimitrie Gusti" a depus, vineri, o plângere şi la Secţia 18 Poliţie, în care arată că a dat bani dirigintei pentru ca fiica ei să promoveze, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Sursele citate au precizat că femeia s-a prezentat la Secţia 18 şi a reclamat presupusa faptă de corupţie, însă plângerea acesteia a fost imediat declinată Parchetului şi Direcţiei Generale Anticorupţie, structuri competente din punct de vedere legal să instrumenteze astfel de cazuri.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Ministerul Educaţiei informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, marţi, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfăşura conform calendarului stabilit.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

Luni, 93 de elevi au fost scoşi din sălile de examen, la proba de Limba şi literatura română, din cauza tentativelor de fraudă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (şapte).

Alţi şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română. Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale făcute luni de poliţişti asupra a 41 de candidaţi, după ce aceştia au susţinut proba la Limba română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Încercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidaţi care susţineau proba obligatorie a profilului, în condiţiile în care o anchetă este în desfăşurare privind tentativa de fraudă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicat: În cazurile de fraudă să fie trase la răspundere cadrele didactice, dar şi părinţii.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicat: În cazurile de fraudă să fie trase la răspundere cadrele didactice, dar şi părinţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei