Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 152 (5359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta îl avertizează pe şeful CFR Marfă că trimite DNA dacă "i s-a urât cu binele" şi vinde active

Joi, 4 Iulie 2013 (15:47:06)

Premierul Victor Ponta l-a avertizat pe directorul general al CFR Marfă că îi va trimite "DNA-ul pe cap dacă "i s-a urât cu binele" şi vinde lucruri din companie înainte ca statul să semneze contractul de privatizare cu investitorul care a câştigat licitatţia.

La începutul şedinţei de joi a Executivului, în absenţa ministrului de resort, Relu Fenechiu, Victor Ponta i-a cerut reprezentantului Transporturilor să-l avertizeze pe directorul general al CFR Marfă să nu mai vândă bunuri ale societăţii, pentru că, în caz contrar, va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

"Transmiteţi-i (directorului general al CFR MArfă-n.r.) că-i trimit eu DNA-ul pe cap dacă mai vinde lucruri din societate. Păi, noi ce facem? Vindem unui privat ceva şi, până semnăm contractul, mai vindem vagoane? Nu ştiu dacă-i adevărat sau nu, vă rog să verificaţi, să mă informaţi, că-i trimit eu DNA-ul dacă i s-a urât cu binele", i-a spus premierul lui Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

CFR Marfă a vândut în acest an 1.500 de vagoane şi a programat pentru 10 iulie o nouă licitaţie la Bursa Română de Mărfuri, pentru alte 3.000 de vagoane.

Miercuri, ministrul Fenechiu a declarat că a cerut o justificare de la conducerea CFR Marfă, care i-a explicat că în bugetul stabilit pentru acest an este programată vânzarea unui total de 7.000 vagoane.

"Am cerut o justificare de la CFR Marfă. Mi-au prezentat că în bugetul pe 2013 este stabilită vânzarea a 7.000 de vagoane. Această prevedere a fost prezentată tuturor participanţilor la licitaţie (de privatizare-n.r.). Vânzarea permanentă de vagoane la fier vechi este o procedură practicată la toate companiile de transport feroviare. Ea este necesară din mai multe motive. În primul rând, vreau să vă spun, pentru cei care nu ştiţi, staţionarea celor aproximativ 10.000 de vagoane care sunt în cea mai mare parte nefolosibile pe liniile de cale ferată ale CFR SA costă CFR Marfă aproximativ 11-12 milioane euro pe an. În altă ordine de idei, această procedură era începută mai demult, datorită scăderii permanente a preţului la bursă nu s-a finalizat, şi dincolo de toate, până în momentul în care nu se plăteşte suma cerută pentru CFR Marfă, nu e o privatizare încheiată", a afirmat Fenechiu.

El a răspuns astfel unor întrebări care i-au fost adresate într-o conferinţă de presă, legate de intenţia CFR Marfă de a vinde 3.000 de vagoane la Bursa Română de Mărfuri şi de motivul pentru care statul nu aşteaptă ca aceste operaţiuni să fie derulate de către câştigătorul procesului de privatizare a CFR Marfă, Grup Feroviar Român.

Fenechiu a afirmat că operatorul feroviar de marfă îşi va desfăşura în continuare activitatea potrivit programului pe care şi l-a asumat şi conform mandatului pe care îl are actualul Consiliu de Administraţie.

"Cel care a fost declarat câştigător al licitaţiei va avea un observator în Consiliul de Administraţie pentru prevenirea oricărui abuz sau a oricărei posibile ilegalităţi care ar putea fi făcute de aceştia", a adăugat ministrul.

Potrivit datelor comunicate de Fenechiu în luna mai, într-un caz ipotetic în care cele 25.000 de vagoane funcţionale ale companiei ar fi vândute la fier vechi, suma încasată s-ar plasa la 65 milioane euro, la un volum de 13 tone/ vagon şi un preţ de circa 200 euro/ tonă. CFR Marfă avea la momentul respectiv un total circa 40.000 de vagoane şi 800 lomomotive funcţionale.

Grup Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta îl avertizează pe şeful CFR Marfă că trimite DNA dacă "i s-a urât cu binele" şi vinde active.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta îl avertizează pe şeful CFR Marfă că trimite DNA dacă "i s-a urât cu binele" şi vinde active0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei