Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 152 (5359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore

Joi, 4 Iulie 2013 (15:40:31)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, arătând că salariul mediu orar din sistem este de 9,3 lei net (2,09 euro), ceea ce înseamnă că un profesor câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au precizat că în raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) sunt prezentate veniturile din învăţământ din ţările Uniunii Europene, fiind constatată o discrepanţă uriaşă între veniturile pe care le obţin cadrele didactice din celelalte ţări ale UE şi veniturile profesorilor din România.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca - 57 de euro, Germania - 54 de euro, Anglia - 48 de euro, Belgia - 45 de euro, Irlanda - 44 de euro, Olanda - 42 de euro, Scoţia şi Finlanda - câte 41 de euro.

Acelaşi raport mai arată că salarii mai mari decât profesorii români au şi cei din Austria - 39 de euro, Norvegia - 36 de euro, Grecia - 35,3 euro, Spania - 34,7 euro, Slovenia - 34,5 euro, Polonia - 25 de euro, Cehia - 17 euro şi Ungaria - 16 euro.

"În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore", susţin reprezentanţii FSLI.

Potrivit sursei citate, şi sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat reflectă că dascălii din România sunt "umiliţi şi că această activitate importantă nu este răsplătită aşa cum ar trebui".

Astfel, preşedintele comisiei din centrul de examen primeşte 483 de lei brut (339 de lei net), asistentul - 29 de lei pe zi (19 lei net), iar un profesor evaluator - 4,8 lei pentru o lucrare corectată (trei lei net).

FSLI a precizat că la examenul de bacalaureat din anul 2008 s-au acordat 1.150 lei net (806 lei brut) preşedintelui comisiei din centrul de examen, 64 de lei brut (45 de lei net) pentru asistenţi şi 7,5 lei pentru o lucrare corectată (6 lei net) de un profesor evaluator.

"Cele prezentate mai sus scot în evidenţă că dascălii din această ţară sunt umiliţi, atât timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, în condiţiile în care preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Guvernului României să ia o decizie care trebuia de mult luată: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din învăţământ, prin care salariile să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă. De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional", au mai arătat reprezentanţii federaţiei sindicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei