Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 146 (5353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă

Joi, 27 Iunie 2013 (12:51:01)

Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei Hidroelectrica, însă decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Instanţa a luat această decizie în baza articolului 32 din Legea insolvenţei (85/2006).

Prin aceeaşi decizie, luată miercuri, Tribunalul Bucureşti respins mai multe cereri de opoziţie făcute de Andritz Viena şi Andritz Elveţia. Grupul austriac Andritz este furnizor de tehnologie şi servicii pentru diverse sectoare industriale, inclusiv pentru unităţi de producţie a energiei.

Aministratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunţat la începutul anului actele adiţionale la un contract de 71,5 milioane de euro încheiat între Hidroelectrica cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogoşu de pe Dunăre.

Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro, parte a grupului austriac, a obţinut constant din 1997 contracte în valoare totallă de peste 900 milioane de euro cu încredinţare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.

Comitetul Creditorilor a aprobat, în 18 iunie, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta.

"Aseară, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil săptămâna viitoare, Hidroelectrica, după un an de zile de lupte grele de tot, fără contracte cu «băieţi deştepţi», fără pierderile la Videanu în buzunar, fără toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piaţă", a spus Ponta la 19 iunie.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţioale încheiate cu "băieţii deştepţi".

Euro Insol a depus la tribunal, săptămâna trecută, planul de reorganizare a Hidroelectrica, Remus Borza, avocatul care gestionează insolvenţa companiei de stat, urmând să încaseze un bonus de 2,2 milioane de euro.

Administratorul judiciar a anunţat că Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă până la finalul lunii, în condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a respins ultima contestaţie formulată de foştii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, potrivit lui Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, afirma la sfârşitul lunii mai că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui să prioritizeze investiţiile începute.

Niţă a arătat că Hidroelectrica va achita datoriile eşalonat.

"Pe 26 iunie 2013 Tribunalul Bucureşti a constat îndeplinite obligaţiile de plată asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor în data de 18 iunie 2013 şi confirmat de judecătorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulată de administratorul judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica", se arată într-un comunicat al administratorului judiciar.

În comunicat se precizează că de la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, compania a ajuns la un profit record de 399 milioane lei în intervalul similar al acestui an. Astfel, profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni din 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decât cel înregistrat de companie la nivelul anului 2010, când societatea a avut un maxim al producţiei, de 19,8 TWh.

La 31 mai compania a raportat afaceri de 1,27 miliarde lei, mai mari cu 22% faţă de intervalul ianuarie-mai 2012. Totodată, datoriile companiei au scăzut cu 581 milioane lei în perioada analizată, de la 4,01 miliarde lei la 3,43 miliarde lei.

"În intervalul 20 iunie 2012 - 31 mai 2013, serviciul datoriei financiare pe termen mediu şi lung a fost onorat la scadenţă, Hidroelectrica achitând către instituţiile financiar bancare creditoare rate de capital în cuantum de 97,9 milioane euro, respectiv dobânzi şi comisioane în sumă de 15,8 milioane euro", se arată în comunicat.

Personalul companiei a scăzut pe perioada insolvenţei cu 880 de angajaţi, de la 5.239 la 4.359 salariaţi, la 25 iunie.

"Reorganizarea oricărei companii, cu atât mai mult a unei companii în insolvenţă, presupune de la sine disponibilizări de personal. Hidroelectrica s-a confruntat cu o supradimensionare a schemei de personal, mai ales pe palierul TESA, care reprezenta la momentul deschiderii procedurii o pondere de 39% din totalul personalului angajat, cam de trei ori mai mult decât media la nivelul industriei hidro în Uniunea Europeană", potrivit sursei citate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă.
 Vizualizări articol: 833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei