Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 141 (5348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UE a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României

Vineri, 21 Iunie 2013 (14:40:41)

Consiliul Uniunii Europene a încheiat procedura de deficit excesiv împotriva României, apreciind că deficitul bugetar excesiv a fost corectat şi va continua să scadă în 2013 şi 2014, după ce a fost redus anul trecut până sub pragul de referinţă de 3% din PIB.

Astfel, Conciliul a încetat vineri procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei şi României, confirmând că cele cinci state şi-au redus deficitele sub pragul de 3% din PIB, nivelul de referinţă recomandat de UE în privinţa deficitului bugetar, se arată într-un comunicat transmis vineri de Consiliul UE.

Numărul statelor aflate în procedură de deficit excesiv a scăzut astfel la 16 din totalul de 27 de ţări membre UE. Majoritatea procedurilor de deficit excesiv au fost deschise în urma crizei financiare din perioada 2008-2009.

În cazul României, procedura a fost iniţiată în luna iulie a anului 2009, când Consiliul a recomandat măsuri pentru reducerea deficitului, ajuns la 5,4% din PIB în 2008. România a încheiat în martie 2009 un acord de finanţare externă de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.

Consiliul a cerut iniţial României să reducă deficitul bugetar până sub pragul de 3% din PIB la finele anului 2011. În luna februarie a anului 2010, termenul a fost prelungit până la sfârşitul anului 2012, având în vedere contracţia economică peste estimări înregistrată în 2009. Totodată, pentru a atinge obiectivul stabilit pentru anul 2012, Consiliul a recomandat o serie de măsuri cu un impact total de 1,75% din PIB pe an, pentru perioada 2010-2012.

În pofida măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, deficitul a urcat în 2009 la 9% din PIB, din cauza unei contracţii economice mai dure faţă de aşteptările oficialilor.

Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va coborî în acest an la 2,6% din PIB şi se va plasa în 2014 la 2,4% din PIB, după ce a scăzut anul trecut la 2,9% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UE a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UE a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei