Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 140 (5347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Teodorovici: Dacă pentru a finaliza proiectele depuse e nevoie de 3000 de experţi, îi vom lua

Joi, 20 Iunie 2013 (14:01:33)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, joi, că vrea ca cele câteva mii de proiecte depuse să fie finalizate până la finalul lunii iulie, el arătând că, dacă pentru acest lucru va fi nevoie de angajarea a 3.000 de experţi privaţi, atunci vor fi angajaţi 3.000 de experţi.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, miercuri, că cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene şi solicitările de rambursare a banilor vor fi verificate de către experţi privaţi pe care Guvernul îi va plăti timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atât din surse UE, dar şi de la buget, motivând numărul mic de personal de care dispune stat.

"Eu am nevoie de foarte mulţi experţi. Eu vreau să terminăm tot, cum am promis, până la final de iulie. Adică toate acele mii de proiecte depuse de foarte mult timp vreau să fie finalizate până la final de iulie. Asta înseamnă că, dacă va însemna să luăm 3000 de experţi, vom lua 3000 de experţi. Deci vreau să terminăm cu aceste restanţe ale statului faţă de beneficiari", a spus, joi, Teodorovici.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi trimisă comanda către cele 31 de companii care au fost selectate şi cu care s-a încheiat un acord cadru pentru a depune CV-urile experţilor, în funcţie de profilul deja indicat.

"CV-urile se vor depune de către aceste companii. Va fi o comisie de evaluare formată din membri ai ministerului nostru şi ai fiecărui AM în parte pentru că e normal ca ei să fie cei care să decidă persoanele cu care vor lucra, urmând ca după aceea, în funcţie de fiecare, cum îşi îndeplineşte activitatea zilnică, să fie plătit de ministerul nostru, conform contractului", a spus Teodorovici.

El a precizat că ministerul s-a concentrat pe plata zilnică a experţilor, pentru a încuraja existenţa expertizei în piaţă, în acest sens fiiind limitat profitul companiilor, inclusiv cu toate cheltuielile administrative, la 10% din acest tarif zilnic de 280 de euro.

"Noi am încercat să schimbăm puţin abordarea, pentru că până în prezent se contractau companii, ceea ce însemna că marea parte a sumelor respective se duceau ca profit al companiilor. Ideea e să încurajăm expertiza în piaţă şi avem nevoie să vină expertiza către noi pentru a avea acele rezultate pe care le dorim şi am limitat profitul companiilor, inclusiv cu toate cheltuielile administrative, la 10% din acel tarif zilnic. Dar este suma brută", a spus Teodorovici.

El a menţionat că fiecare expert va fi plătit în funcţie de munca prestată.

"În funcţie de cât face fiecare expert, atât primeşte, ca număr de zile lucrate. Dacă el îşi termină activitatea şi noi nu mai avem nevoie de un anumit expert pe acel element, şi-a închis activitatea", a spus ministrul, arătând că experţii care nu-şi vor atinge normele de lucru sau nu se vor încadra în timpul solicitat prin contract nu vor fi plătiţi.

Conform informaţiilor transmise, miercuri, de MEDIAFAX, Experţii, care vor încasa peste 6.000 de euro pe lună, vor fi selectaţi în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanţă şi resurse umane, în majoritate cu sediul înregistrat în apartamente din Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Deva, Buzău, Alba Iulia, Ploieşti, Cluj-Napoca, Petroşani, Brăila, satul Ostratu din comuna Corbeanca şi Bragadiru, care trebuie să propună astfel de persoane.

Durata contractului de "închiriere" a experţilor va fi de 24 luni, iar banii acordaţi acestora vor fi asiguraţi atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și de la bugetul de stat.

Valoarea totală a serviciilor va depăşi 7,7 milioane euro, fără TVA, iar ministerul are dreptul să majoreze bugetul în funcţie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

Statul aşteaptă de la aceşti experţi să verifice o cerere de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare şi o cerere de finanțare în maximum 15 zile lucrătoare, prelungirea fiind posibilă doar în cazuri excepționale și temeinic justificate. Este luat însă în calcul riscul că un grad ridicat de "încărcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusă" a acestuia de a efectua serviciile.

Argumentul invocat pentru angajarea acestor experţi privaţi este că Guvernul încearcă să evite situaţia în care la sfârşitul acestui an ar urma să piardă 6,5 miliarde euro din fondurile europene puse la dispoziţia României pentru perioada 2007–2013, iar autorităţile dispun de resurse umane insuficiente în raport cu numărul mare de proiecte depuse şi neevaluate şi cel al cererilor neprocesate pentru rambursarea de cheltuieli.

"Anul 2013 este unul crucial în ceea ce privește recuperarea întârzierilor în absorbția fondurilor europene, cu perspective deosebit de importante pentru conturarea următorului cadru de programare financiară 2014-2020. Obiectivul major pe termen mediu al Ministerului Fondurilor Europene este evitarea pierderii de fonduri europene la data de 31 decembrie 2013. Realizarea acestor ținte este condiționată de adoptarea unor măsuri urgente care să conducă la eliminarea blocajelor din calea funcționării normale a autorităților din sistemul de management al instrumentelor structurale", se arată într-un document oficial.

Corpul Experţilor în Accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune a contestat procedura decisă de minister pentru atribuirea contractelor, arătând că a fost aplicată o procedură competitivă, deşi valoarea estimată a contractului, de peste 7,7 milioane euro, depăşeşte pragul prevăzut de legislaţia achiziţiilor publice, pentru a justifica procedura aleasă.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins însă cererea de suspendare a procedurii de atribuire.

România, alături de Slovacia, ar putea beneficia de un an în plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce oferă o mai mare libertate de a cheltui şi de a solicita bani de la UE, precum şi reducerea riscului de pierdere a sumelor.

Preşedintele Traian Băsescu declara atunci că prin această concesie acceptată de Consiliul European, România va putea evita dezangajarea a cel puţin 4 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate în actualul exerciţiu bugetar, 2007-2013.

Rata de absorbţie a fondurilor de coeziune de către România era la 17 mai de 14,37%, adică 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeană. România are la dispoziţie în perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teodorovici: Dacă pentru a finaliza proiectele depuse e nevoie de 3000 de experţi, îi vom lua.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teodorovici: Dacă pentru a finaliza proiectele depuse e nevoie de 3000 de experţi, îi vom lua0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei