Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 110 (5317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta cere Academiei includerea "fără drept de autor" a ţintelor Pactului pe energie în mandatul CE

Joi, 16 Mai 2013 (14:12:16)

Premierul Ponta a declarat că susţine obiectivele Pactului pentru energie lansat de Academie, afirmând că le va include, dacă nu i se cer "drepturi de autor", în mandatul pentru viitorul Consiliu European, astfel încât România să nu mai fie doar un simplu executant al deciziilor de la Bruxelles.

Academia Română a lansat, joi, documentul denumit "Pactul pentru energie", care propune opt direcții prioritare în domeniu, respectiv creșterea securității energetice, optimizarea unui mix de energie, eficiență energetică, mecanisme de protecție a consumatorului vulnerabil, susținerea activității de cercetare-dezvoltare, crearea unui cadrul legislativ funcțional, stabil și predictibil, asigurarea guvernanței corporative a companiilor de stat și creșterea importanței României ca actor pe piața energetică europeană.

Prezent la lansare, premierul Victor Ponta a declarat că susține aceste obiective, care pot deveni punctul de plecare pentru o viitoare Strategie energetică a României, și arătat că le va include în mandatul cu care va merge săptămâna viitoare la Consiliul European, care are ca temă energia.

"Aici aș vrea și îmi doresc, și dacă o să îmi permiteți să folosesc, fără a plăti drepturi de autor, ideile pe care l-ați enunțat astăzi în mandatul pe care delegația României îl va avea la Consiliul European. Vreau ca România să fie prezentă la masa discuțiilor nu ca un simplu spectator și executant al politicilor europene, ci ca un actor dinamic, implicat, cu idei importante, cu experiență importantă și cu foarte mult curaj, mai mult curaj decât au multe țări europene de a merge spre noi surse de energie, de a merge în direcția unor decizii importante", a spus Ponta.

El a arătat că la guvernare a înțeles care sunt realitățile pieței energie din România, date care, în opoziție, păreau mai dificil de înțeles.

"Ușor, ușor – de voie, nu neapărat de nevoie – încep să devin un specialist și să înțeleg că energia produsă pe cărbune care sigur e atât de dragă celor din zona pe care o reprezint are și trebuie să aibă un viitor, însă poate sau nu poate să reziste într-o competiție cu alte tipuri de producție a energiei. Am înțeles foarte bine și, sigur, era mai ușor în opoziție să înțeleg de ce nu se dezvoltă în continuare grupurile 3 și 4 de la Cernavodă", a afirmat premierul.

El a pledat pentru găsirea unui mix corect al diferitelor tipuri de energie - hidro, cărbune, nucleară și regenerabilă - astfel încât România să-și asigure securitatea energetică și să devină un exportator pe piața regională, ținând cont și de "rezultatele mai mult decât încurajatoare ale explorărilor offshore".

Ponta a mai arătat că implicarea capitalului privat în toate companiile publice de energie este strategia corectă, împreună cu asigurarea unui management performant, corporatist, ceea ce presupune însă şi "un control mult mai mare".

"Cred cu adevărat că regulile pieței trebuie să guverneze, trebuie să existe capital privat, trebuie sprijinite investițiile private. Statul nu va avea în perioada următoare resursele pentru a investi și atunci acestea pot veni doar din zona privată, ceea ce presupune, evident, și un control mult mai mare și o implicare mult mai mare a celui care investește bani. Pe bani privați nu are cum să decidă tot statul de fiecare dată. Statul și politicile publice au obligați de a încerca acolo unde apar pericole de afectare a păcii sociale să intervină cu măsuri de stabilizare de echilibrare, dar cât mai puțin și cât mai rar posibil", a declarat Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta cere Academiei includerea "fără drept de autor" a ţintelor Pactului pe energie în mandatul CE.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta cere Academiei includerea "fără drept de autor" a ţintelor Pactului pe energie în mandatul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei