Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 96 (5303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SNIAR: Miniştrii Educaţiei şi Internelor să nu semneze ordinul privind autorizarea şcolilor auto

Joi, 25 Aprilie 2013 (15:21:03)

Sindicatul Naţional al Instructorilor Auto din România cere miniştrilor Educaţiei şi Internelor să nu semneze Ordinul ministrului Transporturilor pentru aprobarea normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, întrucât cele două ministere nu au fost consultate.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR), Cornel Lipă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Transporturilor nu s-a consultat, aşa cum prevede legea, cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu cel de Interne la elaborarea proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a programei de şcolarizare, precum şi a condiţiilor şi obligaţiilor privind pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

"În scurt timp, prin aprobarea de către ministrul Relu Fenechiu a acestui Ordin, instructorilor auto autorizaţi de Autoritatea Rutieră Română le vor fi retrase autorizaţiile de funcţionare valabile pe o perioadă de cinci ani, ca urmare a condiţiilor imposibil de îndeplinit prevăzute în normele de autorizare actuale", a spus Lipă.

În opinia sa, textul proiectului, în forma actuală, nu este în măsură să îmbunătăţească procesul de pregătire teoretică şi practică a cursantului în vederea obţinerii permisului de conducere. Totodată, instructorul auto - persoană fizică autorizată va fi obligat să îşi încheie activitatea, din cauza condiţiilor impuse, aproape imposibil de îndeplinit pentru că vor duce la costuri greu de suportat.

"Mecanismul economic de funcţionare al PFA în acest moment este ca aceasta să achite un impozit la normă de venit (forfetar), un impozit fix stabilit de către ANAF şi aprobat de prefectură indiferent de amploarea activităţii sale. Desfiinţarea instituţiei instructorului auto autorizat în fapt, nu în drept, duce la angajarea acestuia în cadrul unei şcoli de şoferi SRL, unde impozitul fix pe care acesta îl achita către stat nu este obligatoriu să se regăsească în impozitul plătit de către SRL, acesta având dreptul să deducă cheltuieli, să efectuaeze investiţii etc. Din punctul nostru de vedere, normele create pentru autorizarea PFA - instructori auto autorizaţi conform HG 56/2007 şi OMTI 1019/2009 nu fac altceva decât să elimine din domeniu această categorie socio-economică a micului întreprinzător", a explicat liderul sindical.

El a mai spus că întreaga dotare tehnico-materială a maşinii cu sisteme de monitorizare audio-video este o propunere unică, ce nu se regăseşte în Uniunea Europeană şi nu constituie nici condiţie obligatorie la examinarea candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, prevăzut în Ordinul MAI 268/2010.

Sindicaliştii susţin că introducerea unor prevederi de acest tip are la bază anumite interese, având în vedere că unele firme vor comercializa 20.000 de asemenea sisteme, la 500 de euro bucata.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, pentru elaborarea acestui ordin ar fi trebuit consultate şi ministerele Educaţiei şi Internelor, lucru care nu s-a întâmplat. În plus, niciuna dintre propunerile sindicaliştilor nu se regăseşte în textul final al documentului.

"Ministerul Educaţiei Naţionale este singura autoritate competentă pentru elaborarea programei şcolare pe baza căreia se organizează cursuri de pregătire, precum şi a metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor. În opinia noastră, ca structură organizată la nivel naţional, ai căror membri au o experienţă şi expertiză în domeniu dovedită în timp, considerăm că este necesar ca pentru o activitate interdisciplinară, cu un impact social important, să fie prezent la elaborarea acestor norme atât MAI prin DRPCIV, autoritate implicată în mod direct prin Biroul Examinări - evaluator al rezultatelor muncii noastre şi prin Direcţia Rutieră a Poliţiei Române - activitatea noastră desfăşurându-se pe drumul public", au mai spus sindicaliştii.

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Petre Dandea, a declarat că cel mai grav este că Ministerul Transporturilor a ignorat consultarea cu cele două ministere.

"Este clar că atâta vreme cât acest document trebuie semnat şi de Ministerul de Interne, şi de Ministerul Educaţiei, sperăm ca cei doi miniştri cu atribuţii în domeniu să nu semneze până când el nu va fi elaborat în conformitate cu legea în vigoare", a spus Dandea.

Sindicaliştii solicită rediscutarea acestor norme în prezenţa Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor, în vederea elaborării unor norme ce respectă principiile siguranţei rutiere, compatibile cu reglementările europene în materie.

Peste 200 de instructori auto au pichetat, în 1 martie, sediul Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de proiectul de Ordin privind normele referitoare la autorizarea şcolilor de şoferi.

Protestatarii au susţinut că atât cuantumul excesiv al amenzilor, cuprinse între 4.000 şi 15.000 de lei, care sancţionează contravenţional neîndeplinirea a peste 40 de obligaţii ale şcolilor de şoferi şi a instructorilor auto, cât şi cadrul legal propus duc la sancţionarea pemanentă a agenţilor economici, a şcolilor de şoferi şi instructorilor auto autorizaţi, ducând la destabilizarea financiară a acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNIAR: Miniştrii Educaţiei şi Internelor să nu semneze ordinul privind autorizarea şcolilor auto.
 Vizualizări articol: 957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
SNIAR: Miniştrii Educaţiei şi Internelor să nu semneze ordinul privind autorizarea şcolilor auto5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei