Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 94 (5301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Voi promulga azi legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Marţi, 23 Aprilie 2013 (13:55:11)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Craiova, că va promulga în cursul acestei zile legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Şeful statului a precizat, în conferinţa de presă susţinută la Craiova, unde a vizitat fabrica Ford, că va promulga legea după întoarcerea la Bucureşti.

El a menţionat că legea a fost retrimisă o dată Parlamentului pentru reexaminare. "Nu mai pot să o întorc o dată, sunt obligat prin Constituţie să o promulg", a menţionat el.

"O voi promulga azi", a spus Traian Băsescu.

Candidaţii pentru funcţiile de conducere din cadrul ASF vor fi audiaţi marţi după-amiază în comisiile de buget din Parlament, urmând ca miercuri plenul celor două Camere să-i învestească în funcţie.

Deputatul PNL Dan Radu Ruşanu este susţinut pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Surse din USL au declarat, pentru MEDIAFAX, că Daniel Dăianu ar urma să ocupe poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF.

De asemenea, Marian Sârbu, Daniel Tudor şi Mircea Ursache vor fi vicepreşedinţi ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi, respectiv, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

La acel moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică.

Premierul Victor Ponta anunţa tot atunci că preşedintele ASF va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Finanţelor sub mandatul lui Florin Georgescu, care de altfel a fost vehiculat ca posibil conducător al instituţiei. Georgescu a revenit însă la BNR, iar chiar guvernatorul Isărescu a făcut atunci o declaraţie în care anunţa că fostul ministru va fi în continuare prim-viceguvernator al băncii centrale.

ASF este condusă de un consiliu format din 17 membri, din care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi. Membrii Consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din camera Deputaţilor. Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Crin Antonescu a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că PNL îl va susţine pe deputatul liberal Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat marţi secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului. Mircovici a arătat că liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni marţi, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi "vor negocia cele 17 locuri care sunt în Consiliul de ASF".

Niculae Mircovici a mai spus că marţi la ora 14.00 încep audierile în Comisiile de buget-finanţe şi cea economică privind membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. "Mâine, la ora 10.00, e plen comun cu mai multe puncte pe ordinea de zi, inclusiv alegerea membrilor în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară", a adăugat Mircovici.

Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară se află la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să îl reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai are dreptul să întoarcă legea la Parlament.

Surse din USL au susţinut luni, în declaraţii pentru MEDIAFAX, că şeful statului ar urma să promulge marţi legea privind ASF.

Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României. Persoanele care deţin funcţii executive în ASF trebuie să aibă o experienţă profesională de minimum 7 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Voi promulga azi legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
 Vizualizări articol: 722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu: Voi promulga azi legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei