Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 76 (5283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Procurorul general şi şeful DNA, aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru

Marţi, 2 Aprilie 2013 (14:18:54)

Premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei, precizând că aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.

"Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte, sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere, am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul", a spus Ponta.

Premierul a precizat că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă", o informare în acest sens urmând să fie transmisă şi Comisiei Europene.

"Probabil că voi numi mai întâi un nou ministru al Justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.

El a arătat totodată că oficialii Comisiei Europene doresc să existe procurori numiţi printr-o procedură agreată de preşedinte, CSM şi minsitrul Justiţiei.

Întrebat de jurnalişti dacă s-a răzgândit în urma presiunii Asociaţiei Magistraţilor sau a "străzii" după ce iniţial a anunţat că doreşte să înainteze rapid propuneri de procurori, fără selecţie, premierul a afirmat că nu s-a răzgândit absolut deloc şi că tot timpul a spus că se va consulta cu CSM.

"Eu am venit, nu m-am răzgândit, am propus şi astăzi această procedură, secţia de procurori are cu totul şi cu totul altă opinie faţă de acea procedură stabilită cu fostul ministru şi Comisia Europeană. Noul ministru va trebui să facă o procedură care să nu fie suspusă reproşurilor", a spus Ponta.

El a arătat că în postura de candidaţi la conducerea Parchetului General şi a DNA se vor putea afla toţi cei care doresc să se înscrie şi că nu a discutat de circa un an cu fostul procuror general Laura Kovesi.

Întrebat în acelaşi timp dacă portofoliul Ministerului Justiţiei va rămâne la PNL, premierul a răspuns: "Sigur, de ce nu?".

Anterior, tot marţi, înainte să se urce în maşină după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, premierul Victor Ponta a fost întrebat mai întâi de jurnalişti: "Astăzi vom avea propunerile ?", iar premierul a răspuns: "Vă spun la CSM".

Jurnaliştii au insistat şi l-au mai întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul premierului a fost: "Da".

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.

"Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns : «Da, la CSM»", susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a cerut preşedintelui şi premierului, luni, să revină asupra "declaraţiilor de intenţie" privind numirea şefilor PICCJ şi DNA, întrucât "orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine", va afecta România pe plan intern şi internaţional.

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Procurorul general şi şeful DNA, aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Procurorul general şi şeful DNA, aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei