Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 73 (5280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Avocaţii sunt parte a statului de drept

Vineri, 29 Martie 2013 (13:53:59)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că avocaţii sunt parte a statului de drept, iar cu cât aceştia sunt mai competenţi şi egali cu procurorul în faţa judecătorului, cu atât mai mult justiţia se va înfăptui mai corect.

"Aveţi, aş spune, o misiune extrem de importantă. Nu o definesc ca fiind dificilă, pentru că nici despre procurori nu cred că sunt cei care vor să acuze de dragul de a acuza. Dar aveţi obligaţia de a crea acel echilibru în raport cu poziţiile procurorului, în aşa fel încât judecătorul să poată lua decizia corectă. Dacă aşa văd eu relaţia avocat - procuror - judecător, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că văd avocatul ca fiind parte a statului de drept. Cu cât avocatul este mai competent şi, în acelaşi timp, egal cu procurorul în faţa judecătorului, cu atât actul de justiţie se va înfăptui mai corect", a spus Băsescu vineri, în discursul susţinut la Congresul Avocaţilor.

El a adăugat că în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi pentru profesionalizarea acestei meserii, iar ceea ce ajută la apărarea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor. "De aceea, aş spune că fără profesia de avocat şi fără garantarea drepturilor avocatului în sistemul legislativ românesc, practic, nu am putea vorbi despre democraţie", a adăugat preşedintele.

Şeful statului a spus că a apreciat că dinspre corpul avocaţilor nu a auzit plângeri că nu ar fi pregătiţi pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, aşa cum a auzit de la cei "plătiţi de stat", exprimându-şi convingerea că avocaţii vor fi pregătiţi şi pentru intrarea în vigoare a noilor coduri penale.

"Meseria dumneavoastră este o meserie nu numai liberă, dar în care este evident că sistemul de piaţă a reuşit. România are case de avocatură extrem de puternice, respectate, fie că ne referim la activitate în zona comercială sau în zona penală şi are deja reputaţia unei ţări în care avocatura se face în mod serios şi, adesea, extrem de eficient. Pentru acest lucru, eu, sincer, vă felicit. Mi-aş dori să avem şi alte bresle care să aibă eficienţa şi capacitatea breslei dumneavoastră de a se adapta, de a sta într-un mediu concurenţial şi - de ce nu? - de a câştiga", le-a spus Băsescu avocaţilor.

El a mai spus că e la curent şi cu „micile avataruri” privind practicarea avocaturii ilegale, însă acest fenomen este şi în alte ţări UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Avocaţii sunt parte a statului de drept.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Avocaţii sunt parte a statului de drept0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei