Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 67 (5274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Autorităţile române vor soluţiona "cu celeritate" problemele sesizate de CE pe energie şi gaze

Vineri, 22 Martie 2013 (14:29:00)

Autorităţile române vor depune toate diligenţele pentru soluţionarea "cu celeritate" a problemelor privind pieţele interne ale energiei electrice şi gazelor naturale pentru care CE a sesizat, joi, Curtea de Justiţie a UE, informează MAE.

Comisia Europeană (CE) a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională a două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi.

"Autorităţile naţionale competente în domeniul care face obiectul de reglementare al celor două directive vor depune toate diligenţele pentru ca toate aspectele problematice privind transpunerea să fie soluţionate cu celeritate şi în strânsă colaborare cu Comisia", informează un comunicat de presă transmis vineri MEDIAFAX de MAE, în care funcţionează Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE.

Poziţia statului român în aceste cauze va fi stabilită sub coordonarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale competente în aceste domenii, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, autorităţile române vor ţine cont şi de susţinerile Comisiei Europene din cererea introductivă de instanţă, cerere care va fi comunicată autorităţilor naţionale de Grefa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, mai precizează comunicatul MAE.

CE a informat joi că a propus sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii în acest sens până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională, se spune într-un comunicat al Executivului european.

"Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat.

Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.

Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

"România a adoptat deja o parte substanțială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, însă au rămas dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziţii care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite îndatoriri ale autorităţilor de reglementare în domeniul energiei", notează CE.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

CE mai precizează că, în cursul anului trecut şi începutul lui 2013, alte câteva state membre au fost trimise în faţa Curţii pentru transpunerea incompletă a directivelor privind piaţa internă a energiei.

Statele vizate sunt Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda şi Marea Britanie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Autorităţile române vor soluţiona "cu celeritate" problemele sesizate de CE pe energie şi gaze.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Autorităţile române vor soluţiona "cu celeritate" problemele sesizate de CE pe energie şi gaze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei