Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 60 (5267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor este sceptic că farmaciile vor putea fi plătite la 60 de zile

Joi, 14 Martie 2013 (16:48:00)

 Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, afirmă că este sceptic că farmaciile vor putea fi plătite la 60 de zile, aşa cum prevede o directivă europeană, precizând că şi termenul de acum, de 210 zile, este depăşit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi, presei, la Târgu Mureş, unde participă la conferinţa Pharma Forum, că în domeniul farmaceutic există numeroase probleme şi ceea ce îl îngrijorează este faptul că nu se poate vorbi de o predictibilitate.

El a arătat că îşi doreşte ca noul contract-cadru în domeniul medical să intre în vigoare cât de repede, "pentru că orice întârziere înseamnă nesiguranţă pentru lunile următoare" şi nesiguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru producătorii şi distribuitorii de medicamente.

"Eu cred că pentru o funcţionare cât mai bună ar trebui ca acest contract să intre în vigoare, ca să ştim care sunt noile reguli ajustate, la ce să ne aşteptăm şi cum să ne pregătim şi noi să facem faţă, dacă vor fi schimbări majore. Nu îmi doresc să fie schimbări majore, îmi doresc ca reţeta electronică să funcţioneze şi acolo unde nu prea merge. Să sperăm că lucrurile vor intra în normal", a spus Lupuleasa.

El a afirmat că este mulţumit de implementarea reţetei electronice, întrucât nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi majore.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România a spus că îl îngrijorează şi posibilităţile concrete de punere în practică a directivei europene privind plata farmaciilor la 60 de zile, prevăzută în proiectul noului contract-cadru.

"Uneori regulile se schimbă în timpul jocului şi acum, de exemplu, nu ştim: directiva europeană privind plata la 60 de zile se va aplica sau nu? Dacă se va aplica, de unde vor fi scoşi bani? Pentru că vor trebui bani aproape dublu. Noi aşteptăm conform contractului actual, (plata) la 210 zile şi e cu mult peste, dacă va fi plata la 60 de zile, ne vor plăti începând de acum şi cele de anul trecut rămân în continuare arierate? Sigur că, dacă e directivă europeană, ea trebuie să fie realizabilă. Dar noi nu dorim atât de mult ca ea să fie implementată teoretic şi practic nu", a spus el.

Lupuleasa a arătat că a propus, în urmă cu un an şi jumătate, să se scadă treptat termenul de plată a farmaciilor, pentru ca, în final, să se ajungă la 60 de zile, subliniind că această variantă "ar fi mai realistă, ţinând cont de posibilitatea Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate de a plăti toţi furnizorii".

El s-a declarat sceptic că farmaciile vor putea fi plătite la 60 de zile.

"Aşa ar fi fost mai corect: scurtând de la 210 la 180 de zile, pe urmă la 120, 90 şi, felul acesta, într-un an, doi, ajungeam la 60. Dar trebuia pornit de atunci. Or, s-a lăsat totul pe ultima sută (de metri), pentru că schimbările de natură politică au făcut ca aceste lucruri să fie foarte... Este în contract, dar eu sunt sceptic că va şi funcţiona. De asta zic: mi-e frică de măsurile care sunt foarte bune teoretic, dar nu se transpun în practică. De fapt, aceasta e durerea", a spus el.

Lupuleasa a arătat că, în prezent, deşi termenul de decontare este de 210 zile, practic, farmaciile sunt plătite la 300 de zile şi că restanţele de plată reprezintă "sute de milioane bune, dacă nu un miliard".

El a arătat că există şi o serie de subterfugii legate de plata farmaciilor.

"De fiecare dată se găsesc modalităţi de genul acesta, deci eu vă dau reţeta în prima zi a lunii, fac centralizarea în primele zile ale lunii următoare, ele ajung să fie analizate când vrea Casa (de Asigurări - n.r.) şi de acolo începe termenul. De ce să folosim lucruri care nu sunt corecte? Mai bine îmi spui: 180 de zile, 120 - şi sunt nişte termene rezonabile", a arătat el.

Întrebat dacă s-au înregistrat cazuri ale urmor farmacii care au dat faliment pentru că nu au fost plătite la timp, Lupuleasa a spus că nu sunt "farmacii care să dea faliment aşa, public", însă există câteva sute de farmacii individuale care au fost preluate din caza dificultăţilor economice cu care se confruntau.

Dumitru Lupuleasa participă, joi şi vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Pharma Forum, organizată sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, alături de numeroşi profesori universitari şi reprezentanţi ai farmaciilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Colegiului Farmaciştilor este sceptic că farmaciile vor putea fi plătite la 60 de zile.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor este sceptic că farmaciile vor putea fi plătite la 60 de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei