Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 56 (5263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ambasadorul Germaniei:Problema arieratelor administraţiei locale "e foarte gravă",Guvernul a înţeles

Duminică, 10 Martie 2013 (16:44:39)

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti , Andreas von Mettenheim, a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că problema arieratelor de la nivelul administraţiei locale este una "foarte gravă", apreciind că Guvernul a înţeles acest lucru, fiind necesară alocarea de fonduri.

Ambasadorul a abordat tema investiţiilor germane în România, menţionând că "e nevoie doar să aşezăm investitorii şi administraţia publică la aceeaşi masă".

"Cred că există câteva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul că administraţia publică din România îşi va onora datoriile asumate şi nu va lăsa să treacă mult timp până la onorarea arieratelor. E o problemă recurentă a administraţiei publice faţă de companiile germane, lucru regretabil mai ales în cadrul companiilor mici şi mijlocii, atunci când administraţia publică are datorii mari faţă de ele.Problema este foarte gravă", a precizat diplomatul german.

În acest context a fost întrebat cum interpretează decizia Guvernului de a obliga administraţiile publice locale să-şi achite arieratele înaintea altor investiţii.

"Primul mod de a interpreta acest lucru este că guvernul a înţeles cât de importantă este problema. Nu cred că poate exista un motiv pentru care să nu plăteşti. Nu poţi spune că nu ai bani să-ţi plăteşti datoriile. Aceste creanţe stabilite în mod legal trebuie onorate. Trebuie să fie puse fonduri la dispoziţia autorităţilor locale, pentru ca ele să-şi plătească datoriile. Dacă vor face asta, investiţiile vor veni, iar economia va prospera", a mai explicat ambasadorul.

Andreas von Mettenheim a mai susţinut că o altă problemă aflată în discuţiile cu oficialităţile de la Bucureşti priveşte investitorii în domeniul energiei regenerabile.

"O altă problemă ar fi că, în chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabilă, trebuie să existe o schemă de subvenţii care să fie stabilă. Calculele şi previziunile economice ale companiilor trebuie să aibă o bază reală predictibilă. Acest fapt reprezintă o problemă concretă, în ceea ce priveşte valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strâns cu autorităţile române şi încercăm să găsim un compromis care să ofere preţuri convenabile la electricitate, dar şi o siguranţă pentru investitorii străini", a mai susţinut diplomatul.

Totodată, ambasadorul Germaniei a afirmat că investiţiile germane în România sunt în mare măsură influenţate de stabilitatea politică.

"În 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politică din România. Iar sediile centrale din Duesseldorf şi Hanovra, care au o imagine global asupra situaţiei, în ţări cum sunt Serbia, Ungaria, România, Slovacia şi Cehia, au preferat să amâne investiţiile în România până la liniştirea situaţiei politice. Lucrul acesta s-a întâmplat, iar industria şi economia germană au reînceput să investească în România. Din câte ştiu, în urma discuţiilor cu conducerile companiilor germane din România, decizie investiţionale luate în primăvara lui 2012 nu ar fi fost luate în toamna lui 2012, pentru că nu ar fi fost susţinute de conducerea companiei. Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reapărut dorinţa de a reinvesti în România din partea companiilor germane. Există un element foarte stabil în relaţiile noastre economice, şi cred că marile companii, pe care deja le cunoaşteţi, Bosch, Continental, Schaeffler, îşi extind angajamentul în România din varii motive", a afirmat diplomatul german.

El a susţinut că principalul motiv pentru care firmele germane aleg România ţine de optimizarea costurilor, iar "companiile care se angajează cu producţii parţiale în România pot supravieţui mai mult, faţă de cele care nu fac asta".

"Companiile germane nu au avut experienţe bune în anumite domenii, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă. Sunt reticenţi să investească acolo, dar în alte domenii, cum ar fi energia regenerabilă, lucrurile stau mai bine, atâta timp cât condiţiile legislative nu se modifică prea mult. Suntem de asemenea bine plasaţi şi în domeniul infrastructurii, în epurare, în economia apelor...", a mai afirmat ambasadorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadorul Germaniei:Problema arieratelor administraţiei locale "e foarte gravă",Guvernul a înţeles.
 Vizualizări articol: 735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ambasadorul Germaniei:Problema arieratelor administraţiei locale "e foarte gravă",Guvernul a înţeles0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei