Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 51 (5258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Victor Ponta a pus o compresă strategică peste "astenia" Schengen

Luni, 4 Martie 2013 (15:04:19)

Premierul Ponta a pus capăt momentan zbenguielilor declarative despre "a fi în Schengen", categorisindu-le ca fiind efecte ale "asteniei de week-end", o tulburare care a fost declanşată nediplomatic de către ministrul Corlăţean şi încurajată părinteşte tot de către şeful guvernului.

În formă concentrată, ultimul mesaj al prim-ministrului, cu iz de "end of story", a fost: ataşamentul şi obiectivele pentru integrarea totală europeană rămân, strategia se schimbă. De fapt, se schimbă tonul: vom fi clonţoşi. Ceea ce se prefigurează este un soi de agresivitate. O atitudine care s-a experimentat deja, pentru uz intern. Cu zicerile miniştrilor Stroe şi Duşa, demne de haiducii lui Şaptecai.

Este însă îndoielnic că în lumea reală, nu cea a lipiţilor de televizoare, la care se raportează greşit majoritatea persoanelor publice de la noi, această atitudine este preţuită şi însuşită. Românii nu sunt euro-sceptici, sunt euro-indiferenţi. Cel mult pot ridica din sprânceană, căci pentru prea mulţi tărâmul Schengen este la fel de îndepărtat ca o plajă din Hawaii.

Cât priveşte variaţia cu inducerea unui sentiment anti-german, este pierdere de vreme. În mentalul colectiv, Germania a fost, este şi va fi perceputa constant: cu o stimă rece. Indiferent câte "tălpi" teutone ne vor fi puse.

Cu agresivitatea pentru "export", ca parte a unei posibile noi strategii europene a guvernului, e mai delicat şi problematic. Aici nu ajunge "clonţul", sunt necesare mintea şi diplomaţia ca artă a puterii. De exemplu, vi-l imaginaţi pe ministrul Radu Stroe având succes cu acelaşi tip de discurs la Bruxelles, în Consiliul JAI? Sau cine poate garanta că ministrul de Externe nu va mai da cu oiştea de gard, pradă metehnei de a amesteca partidul în toate?

Deocamdată, intrarea în spaţiul Schengen rămâne un fel de durere artificială, stârnită când şi când. Şi este la îndemână de stârnit, pentru că priveşte o nuanţă a libertăţii de circulaţie, cea mai practică expresie a libertăţii.

Fără emoţii, subiectul arată aşa: " "Dreptul la libera circulaţie a românilor în Uniunea Europeană, doar cu buletinul, există deja şi el nu este afectat de statutul de stat Schengen al României. Schengen înseamnă doar că nu se mai controlează actul de identitate la frontierele interne ale Uniunii şi, în contrapartidă, se întăreşte controlul la frontierele externe (...) Nu uitaţi că ţări precum Marea Britanie nu sunt în Schengen, din proprie alegere. Un german care merge în Marea Britanie este controlat la frontiera britanică şi asta nu înseamnă că nu are un drept sacrosanct la libera circulaţie în interiorul Uniunii, la fel ca un român astăzi"(comisarul european Dacian Cioloş, în ianuarie 2011).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victor Ponta a pus o compresă strategică peste "astenia" Schengen.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Victor Ponta a pus o compresă strategică peste "astenia" Schengen0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei